Nyheter

Verste jordskjelv i Nepal siden 1934

Over 870 mennesker er funnet døde og hundrevis av andre er skadd etter det kraftige jordskjelvet i Nepal, opplyser myndighetene.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

En talsmann for politiet opplyser at 876 mennesker til nå er bekreftet omkommet. Hvor mange som er skadd er vanskelig å si, men det dreier seg om hundre-, kanskje tusenvis. Mange hus har rast sammen, og dødstallet vil trolig stige enda mer ettersom redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.

Etter hva NTB forstår, er det trolig minst 150 nordmenn i landet. Norske myndigheter jobber med å få kontakt med dem som har registrert seg hos ambassaden.

– Det er ingen nordmenn så langt vi vet, som er skadd eller fysisk berørt av dette, men vi jobber med å skaffe oversikt, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

Kaotisk

Det vil ta lang tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. Hovedstaden Katmandu er hardt rammet. Mobilnettet i de rammede områdene er brutt sammen, og det er også vanskelig å få tatt seg fram til de mange avsidesliggende landsbyene som også er rammet av skjelvet.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier situasjonen er kaotisk, og det vil være vanskelig å få nødhjelp raskt ut til folk.

Statsminister Erna Solberg (H) lover at Norge vil bistå Nepal med hjelp.

– Det er jo helt forferdelige dødstall vi så langt har hørt, og de kan sikkert komme til å stige etter hvert, sier hun til NTB.

Landemerke kollapset

Lørdagens skjelv hadde en styrke på 7,9 og er det kraftigste som har rammet landet på 81 år.

Ett av Katmandus mest kjente landemerker, det historiske Dharara-tårnet fra 1830-tallet, er blant bygningene som har kollapset, og mange mennesker fryktes å ligge i ruinene.

Også en rekke templer har rast sammen flere steder i landet i tillegg til mange bolighus.

Skred på Mount Everest

Skjelvet har også utløst flere skred ved Mount Everest, og minst ti mennesker er bekreftet døde etter at base camp ble delvis begravd av snømassene. Den norske ekspedisjonsgruppen Hvitserk har sju nordmenn på Mount Everest. Alle er i god behold, men det er vanskelige forhold på fjellet.

Fem norske fjellklatrere befinner seg i camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk. Det er også flere andre internasjonale ekspedisjoner og lokale fjellguider, såkalte sherpaer, på stedet.

– Det er ingen av våre gjester, guider eller lokale medarbeidere som er fysisk skadd, sier Kolderup til NTB.

Folk gråt og ba

Jordskjelvet varte i flere minutter, og skrekkslagne mennesker løp ut på gatene i Katmandu da husene begynte å svaie. Norske Carl-Magnus Fossum (30) fra Nesodden ble kastet rundt på badet da jordskjelvet kom. Han forteller om mange etterskjelv i byen.

– Fem sekunder før du ringte, skalv hele rommet her en gang til, sier Fossum på telefon fra hovedstaden i Nepal. Selv var nordmannen på vei ned i badekaret på hotellet da det første skjelvet kom.

– Jeg hadde hendene på badekarkanten og var på vei ned i vannet, og så kom badekaret plutselig opp og tok meg med på en liten tur. Det ristet og skalv ganske lenge. Det føltes som om hele badet fløt i vann, sier Fossum til NTB.

Etter hvert kom han seg ut av hotellet og inn mot sentrum.

– Vi kom oss til en åpen plass der det var veldig mye folk som hadde samlet seg. Det var veldig trykket stemning. Det var mange som gråt og ba, sier han.

Skjelvet var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i nord nabolandet India, der bygninger ble evakuert. (©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter