Nyheter

– Men kull har ingen fremtid

Regjeringen spytter inn en halv milliard kroner for å redde norsk kullgruveselskap på Svalbard.

Greenpeace mener kullgruver på Svalbard ikke har noen fremtid og at en omstilling på øygruppa ikke kan utsettes.

– Dette er et politisk ansvar, sier Truls Gulowsen i Greenpeace i en kort kommentar etter at næringsminister Monica Mæland presenterte en redningspakke for gruveselskapet Store Norske torsdag kveld.

Selskapet har slitt økonomisk og får 500 millioner kroner gjennom eiendomskjøp og lån.

– Kjøp av eiendommer er en grei avklaring om Svalbard i en akutt vanskelig situasjon, men reell politikk for omstilling av Svalbard-samfunnet kan ikke utsettes til neste krise. Omstillingen må gjøres rettferdig og begynne nå, sier Gulowsen.

LES OGSÅ: Ber regjeringen bytte gruver mot fornybart på Svalbard

Naturvernforbundet raser

Naturvernforbundet mener regjeringens hjelp til Store Norske på Svalbard «stinker av dobbeltmoral».

– Det er helt utrolig at regjeringen går inn og redder et kullselskap når verden står på randen av klimakatastrofe, og alle politikere – inkludert statsminister Erna Solberg – er enige om at kull er klimaversting nummer én, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NTB.

Han mener den ulønnsomme kulldriften på Svalbard er blitt holdt kunstig i live altfor lenge.

– Det stinker av dobbeltmoral når regjeringen engasjerer seg internasjonalt for at utviklingsland skal kutte subsidiene til fossil energi, samtidig som de går inn med penger for å opprettholde egen kulldrift, sier han.

LES OGSÅ: Ordføreren fikk flyttet en halv milliard bort fra kull

Sp er glade

Sp er positive til løsningen som regjeringen har lagt fram for gruveselskapet Store Norske på Svalbard. Partiet lover å gi planen rask behandling når den blir lagt fram for Stortinget.

Senterpartiet har vært utålmodige og har presset på for en løsning for Store Norske og Svalbard-samfunnet, slår Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget, fast.

– Når det nå kommer en proposisjon til Stortinget, vil jeg bidra til at denne får en god og rask behandling i næringskomiteen, sier Pollestad til NTB.

– Videre er det viktig å understreke at dette er en kortsiktig løsning og at det gjenstår mye før vi kan vedta en løsning for å bidra til å sikre fremtiden for Svalbard-samfunnet og for å sikre norske interesser på Svalbard, fortsetter han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fornøyd Mæland

Når regjeringen bidrar med 500 millioner kroner gjennom eiendomskjøp og lån, er kullgruveselskapet reddet i denne omgang.

– Jeg er glad for at regjeringen bidrar til å løse en vanskelig situasjon. Det er klokt for Norge, Svalbard-samfunnet og selskapet. Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Redningspakken ble presentert på en hastig innkalt pressekonferanse torsdag kveld. Den skal sikre kulldrift på Svalbard ut neste år. Videre drift utover dette er ifølge selskapet avhengig av at kullprisen stiger, at selskapet klarer å redusere kostnadene sine og at selskapet klarer å selge kull til nye bruksområder.

Styreleder Annette Malm Justad er glad for løsningen.

– Løsningen skaper et grunnlag for å fortsette arbeidet med å sikre et forretningsmessig grunnlag for kulldriften. Avklaringen gir oss et pusterom, men mye hardt arbeid gjenstår, sier hun.

Redningspakken for Store Norske må godkjennes av Stortinget, og næringsministeren varsler at det vil bli fremmet en proposisjon om saken.

– Jeg er opptatt av at Svalbard-samfunnet får flere bein å stå på. Regjeringen vil følge opp næringsplanen for Svalbard, og jeg planlegger et besøk til Longyearbyen nå før sommeren. Vi vil også komme med tiltak for omstilling i den kommende Svalbard-meldingen, forteller Monica Mæland.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter