Nyheter

– Konfirmasjonen blir barnas første møte med klasseskiller

Én av tre forventer gaver for over 20.000 kroner.

Rundt én av tre konfirmanter, 32 prosent, forventer å få mer enn 20.000 kroner. Halvparten av alle konfirmanter, 49 prosent, forventer å få over 12.500 kroner i pengegaver. Det skriver Aftenposten.

Det er foreldre og besteforeldre som har svart på vegne av konfirmanten om hvor mye penger de tror han eller hun forventer å få. Tallene er utarbeidet av Danske Bank fra en større undersøkelse TNS Gallup utførte i mai i fjor.

Forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske barn synes summene er skremmende høye.

- Konfirmasjonen kan bli det første synlige klasseskillet - i en klasse, i en vennegjeng. Noen får veldig mye mer enn dette, mens andre ikke vil kunne komme i nærheten av slike pengesummer, sier hun til avisen.

LES MER: Kaller konfirmasjoner for «mini-bryllup»

Stort press

Adresseavisen meldte tidligere i år om at én av fire foreldre er bekymret for de økonomiske omstendighetene rundt en konfirmasjon.

En «vanlig» konfirmasjon koster foreldrene 20.000-30.000 kroner, inkludert gave. Fem prosent bruker mer enn 50.000 kroner på festen. Enkelte ber nå Nav om penger for å få råd til konfirmasjonsfeiring.

– Dyrere konfirmasjoner er en trend som i størst grad treffer dem som har trang økonomi. De går veldig langt i å markere at de ikke skal være annerledes på disse merkedagene. Det blir et stort press fra omgivelsene, sa privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til Vårt Land.

LES SAKEN HER: Ber om penger fra Nav til konfirmasjonsfest

Først penger

Åtte av ti konfirmanter ønsker seg penger i gave, viser undersøkelsen Aftenpostens viser til. Deretter kommer datautstyr og mobiltelefon og tilbehør. Kun seks prosent av foreldrene sier de ikke har planer om å gi penger, det vil si at hele 94 prosent gir pengegaver til sine konfirmanter.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forbrukerøkonom Setsaas anbefaler foreldre å snakke med konfirmanten på forhånd, om forventninger og hva de faktisk ønsker seg.

- Foreldre og besteforeldre må ikke gi i blinde! Det er svært viktig at de sammen med konfirmanten lager en plan rundt hvordan pengegaven skal forvaltes. For første gang i sitt liv får ungdommen store summer penger mellom hendene. Foreldre bør vokte seg for å la dem få lov til å bruke store deler av summen på det nyeste innen vårmoten på klær og sko eller dyr elektronikk, sier hun.

LES MER: Fest for konfirmanten er et minefelt

– Penger ikke poenget

Som biskop møter Halvor Nordhaug mange niendeklassinger som skal bli konfirmanter. Ofte snakker de om konfirmasjonsgaver.

– De ønsker seg stort sett penger, men de er samtidig klar over at pengene ikke er poenget i konfirmasjonen, sa Nordhaug til vårt Land tidligere i år.

Han ba foreldrene ta grep for å kutte konfirmasjonsregningen.

– De må ta styring på kostnadsnivået. De kan bestemme at festen og gavene skal være på et nivå de er komfortable med, sa Bjørgvin-biskopen.

Det samme mener forbrukerøkonom Elin Reitan. Hun råder foreldre til å oppsøke andre foreldre.

– Ta en prat med foreldre til andre i klassen slik at man står flere sammen om å jekke ned på presset, sier hun til Aftenposten.

LES MER: Betaler fett for konfirmasjon

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter