Nyheter

Vil trene uten guttas blikk

Her kan kvinnene kaste hijaben og trene i tights. Men også mange ikke-muslimske jenter foretrekker å trene kjønnsdelt.

– Her inne slipper jeg å ha på hijaben og jeg kan trene i tights, i stedet for bukse. Det er mer behagelig, sier Ala (19) og tråkker i vei på ergometersykkelen.

Rundt henne er det bare jenter som løper, sykler, løfter vekter og strekker ut. Rommet ser ut som et vanlig treningsstudio. Men i motsetning til i resten av senteret er vinduene dekket til og inngangsdøren merket med adgang kun for jenter.

Litt lenger bort løper Gulderen (38) på en av tredemøllene.

– Jeg kunne ikke trent sammen med gutta, da måtte jeg hatt skjørt. Det går nesten ikke på noen treningsapparater, sier hun.

LES MER: Svømmer i burkini

Religionstilpasning

Vårt Land skrev i forrige uke om skoler der foreldrene ikke vil at jentene deres skal bade sammen med guttene i klassen. Men kjønnsdelt undervisning er ikke lov som permanent ordning i skolen. For voksne er det derimot en stor suksess, mener Fitness 24 seven. Treningskjeden har egne jentetreningsrom som en del av foretningsideen.

LES MER: Begge kjønn taper på segregering

– Vi vil tilby trening til alle personer, uansett sosial klasse, inntekt, kjønn eller religionstilhørighet. Med eget treningsrom for jenter får en stor gruppe med religionstilhørighet som tilsier at de ikke kan trene i samme lokaler som menn, mulighet til å trene på et senter, sier Mads Roser, selskapets norske sjef.

Han påpeker at tilbudet ikke er bare er for dem som dekker seg til på grunn religion.

– Tilbudet er populært hos mange andre kvinner også, sier han.

LES MER: Svømmeopplæring med flytende grenser

Ikke bare tro

Når Vårt Land er innom, er det omtrent like mange jenter som er der av religiøse årsaker, som jenter som bare liker tilbudet.

Ane (20) trener der ofte, bare fordi det føles best. Hun synes stemningen er mer avslappet.

– En blir ikke dømt her. Jeg tror det får flere jenter til å trene, fordi det gjør det lettere å være nybegynner, sier hun

Rubin (28) er på slutten av sin treningsøkt og strekker ut. Hun trener helst her når hun er alene. Når hun trener sammen med mannen sin, er hun ute med gutta.

– Gutter glor, særlig når jentene gjør spesielle øvelser. Da er det bedre å trene bare med jenter, sier hun.

En av de andre jentene som bruker tilbudet fast er Shukri (24). Når hun er ute blant menn, dekker hun seg til av religiøse årsaker, her løper hun i tights. Men hun tror et rent jentetreningstilbud passer for mange uavhengig av tro.

– Jeg ville trent her inne uansett. Det er mye bedre å slippe gutter som ser på. Det har ikke bare med min tro å gjøre. Jeg tror mange jenter føler det sånn også om de ikke er religiøse.

Krasjer med menneskesyn

I Oslo finnes det flere treningssentre som tilbyr egne treningsrom for jenter. Men mange gjør det ikke.

Sats Elexia har ikke noe slikt tilbud. Selskapets norske sjef, Bjørn Maaseide, sier de ikke opplever noen etterspørsel etter det. Han synes også det kan være problematisk å lage tilbud tilpasset spesielt for muslimske kvinner.

– I Sats Elixia har vi et balansert menneskesyn hvor vi verken skiller på kjønn eller religion, sier Maaseide.

Den ideelle treningsorganisasjonen Friskis og Svettis hadde et prosjekt i Oslo for mange år siden med trening for innvandrerkvinner, men tilbudet ble lagt ned. De opplevde at det var kostbart og vanskelig å organisere. I dag kjenner ikke ledelsen til at noen av deres sentre har prøvd å starte opp noe tilbud for denne gruppen.

– Mye av årsaken er nok at en av de grunnleggende ideene bak vår organisasjon er å ha felles trening på tvers av kjønn, alder og sosial status, sier Tore Amundøy, kommunikasjonsansvarlig i Friskis og Svettis.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gir treningsmulighet

Tone Myrli har tidligere forsket på selvoppfatning og fysisk aktivitet i et kjønnsperspektiv på NTNU. Hun har også sett på segregerte treningstilbud for minoritetskvinner. Hun synes det er positivt med tilbud som tilpasses behovene til kvinner som dekker seg til av religiøse årsaker.

– Det gir de jentene og kvinnene en mulighet til å trene, som de ellers ikke ville hatt, sier hun.

En rapport fra Statistisk sentralbyrå i 2008 viste at andelen som aldri mosjonerer, er over dobbelt så høy blant innvandrere og barna deres som i befolkningen generelt. At andre jenter også bruker tilbudet som egentlig var tilpasset denne gruppen, synes Myrli høres ut som en fordel.

– Da blir det mer en deling mellom kjønn enn religion.

Flaut også for gutta

Blant jentene som er sammen med gutta ute i det åpne rommet, er det ingen som sier at de tenker på at gutta ser på dem når de trener. Jeevan (27) løfter benkpress. Han tror kanskje jenter føler mer kroppspress, og at det er derfor flere på senteret trener på jenteavdelingen.

– Er det noe i det, da, at dere glor på jentene?

– Ikke glor, men om det går en jente forbi kan det jo være øynene følger med. Det er ikke noe man tenker på. Det skjer automatisk.

At jentene kan føle seg dømt om de ikke har trent så mye før skjønner Javan derimot godt.

– Alle syne det er flaut å trene på treningssenter når de er nybegynnere. Slik er det for gutter også.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter