Nyheter

Dette krever hjelpeorganisasjonene

– Vi kan ikke bare se på at folk drukner i Middelhavet, sier Flyktninghjelpen.

Norge skal delta med et sivilt skip i operasjon Triton i Middelhavet, bekrefter statsministeren. Skipet skal være på plass 1. august eller før. Operasjonen skal i første omgang vare i seks måneder.
Skipet vil være bemannet med sivilt personell, samt personell fra justis- og forsvarssektoren, opplyser statsministerens kontor.

Det er første gang Norge bidrar med skip til en slik operasjon i Middelhavet. Dersom EU bestemmer seg for å utvide mandatet for Triton, vil Norge løpende vurdere relevante bidrag, heter det i en pressemelding fra Statsministerens kontor.

– Jeg ser med stor bekymring på den vanskelige situasjonen i Middelhavet, og Norge må ta vår del av ansvaret for å hjelpe. Tragedien i helgen hvor flere enn 700 mennesker mistet livet, viser nok en gang hvor fortvilet situasjonen er for flyktninger som prøver å komme seg over til Europa, sier statsminister Erna Solberg (H).

Ny båtulykke

I helgen mistet så mange som 950 båtflyktninger livet i Middelhavet. Mandag kom det nødsignal fra en ny båt . Over 300 mennesker skal være ombord. Over 20 personer skal være døde, opplyste Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM). Samtidig står 1 million flyktninger klare til å krysse Middelhavet. Det opplyser Maurizio Scalia i den italienske påtalemyndigheten.

– Ut fra informasjonen vi har, er det rundt 1 million migranter på den libyske kysten som er klare til å dra mot Europa, sier han til nyhetsbyrået DPA.

LES MER: Norge lar båtflyktningene seile sin egen sjø, mener Jon Magne Lund

Må få opp tempo

I flere måneder har hjelpeorganisasjonene her hjemme mast om at Norge må sende skip til Middelhavet.

– Vi kan ikke sitte og se på at folk drukner på denne måten, sier Pål Nesset, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

Flyktninghjelpen og Rederiforbundet har bedt regjeringen sende et skip det siste halve året. De synes det er uforståelig og trist at regjeringen ikke har klart å bestemme seg på ti måneder.

– Det har gjort redningstjenesten dårligere enn den kunne vært. Det er ikke for sent å gjøre noe med det. Men nå må vi sette opp tempo.

LES MER: Ayo (4) berget livet

Forventer opptil 1 million

Lørdag kantret en fiskebåt med flyktninger utenfor kysten av Libya, bare noen titalls av de mange hundre flyktningene ombord er funnet overlevende. Og antallet flyktninger som tar seg over middelhavet til Europa er stadig økende. EUs grensevoktere, Frontex, frykter at mellom 500.000 og en million mennesker skal legge ut på den farlige ferden over Middelhavet i sommer.

Før helgens tragiske ulykke hadde allerede 1600 flyktninger mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet. I løpet av forrige uke plukket sivile handelsskip og marinestyrker opp mer enn 13.000 flyktninger.

Mandag reiste utenriksminister Børge Brende (H) til Roma, hvor han vil drøfte problemene med Italias utenriksminister.

– Vi forventer at utenriksministeren sier til Italia at vi stiller opp og kommer med noe veldig konkret, sier Nesse.

LES MER: Menneskesmuglere skor seg på båtflyktningene

Flere kvoteflyktninger

Men å sende et skip er ikke nok alene. Menneskene som plukkes opp fra havet må også settes i land et sted. Flyktninghjelpen mener Norge må se sin egen asyl- og flyktningpolitikk i sammenheng med det som nå skjer.

– Norge og andre EU-land er nødt til å ta i mot flere flyktninger, i år og i årene som kommer. For den enorme økningen i mennesker på flukt kommer av krigssituasjoner. De fleste menneskene som flykter over middelhavet har derfor rett på beskyttelse og derfor må vi ta dem i mot, sier Nesse.

Flyktninghjelpen mener det er spesielt viktig å få Norge til å øke antallet kvoteflyktninger til 10.000 for å hindre at Middelhavet blir en enda større massegrav. For kvoteflyktningene hentes direkte fra nabolandet til området de har flyktet fra.

– Da vil de ikke behøve å prøve den farlige veien over havet og vi kan avhjelpe situasjonen noe, sier Nesse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Politisk vilje

Norsk organisasjon for asylsøkere håper regjeringen har lagt en grundig plan for hvordan Norge kan stille opp langt mer fremover når Brende lander i Italia i dag. Selv mener hun det er tre ting som er viktig: redde liv, gi de som har rett på beskyttelse opphold og å gjøre vårt for å bedre situasjonen i landene der flyktningene reiser i fra.

– Jobb nummer en nå er å redde liv. Norge må gjøre mer både økonomisk og politisk, sier generalsekretær Ann Margit Austenå.

Hun mener Norge må gå inn på alle de arenaene vi kan for å finne bedre løsninger og hindre at stadig flere mister livet på turen over havet. Hun peker spesielt på Frontex- den felles europeiske grensebevoktningen og EASO - EUs asylkontor på Malta.

– Norge er medlem begge steder og vi kan i enda større grad øremerke EØS-midlene til asyl- og flyktningarbeid i Europa. Vi kan gjøre mer. Dette handler kun om politisk vilje, sier Austenå.

Gjennom Schengen mener hun også vi burde være en pådriver for å gjøre noe med fordelingen mellom landene i Europa. At Norge bør ta imot flere flyktninger, mener hun også er en naturlig konsekvens av en ny fordelingsordning.

– I dag tvinges de sørlige landene til å ta en altfor stor andel. Vi i Norden tar i mot svært få i forhold og burde tatt imot flere, sier Austenå.

Toppmøte

Mandag opplyste EU-president Donald Tusk at han innkaller til ekstraordinært toppmøte i forbindelse med flyktningkatastrofen i Middelhavet. I en melding på Twitter skriver Tusk at han kaller inn EUs- stats- og regjeringssjefer til det ekstraordinære toppmøtet førstkommende torsdag.

EU-kommisjonen arbeider med en tipunkts plan for å bedre situasjonen i Middelhavet. EU vurderer blant annet å doble støtten til patruljeoppdraget Triton. Det opplyser den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière. Han sier Tyskland støtter forslaget om styrket patruljering som er lagt fram av EU-kommisjonen. Tipunktsplanen drøftes på møter med unionens utenriks-, justis- og innenriksministere i Luxembourg mandag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter