TRONDHEIM: I en uttalelse fra Kirkemøtet uttrykkes det «dyp fortvilelse» over den humanitære situasjonen i Syria. Det tas til orde for en styrket nasjonal dugnad for syriske flyktninger, og til en kraftig opptrapping av norsk engasjement.
«Verden opplever nå en av de største humanitære katastrofer etter andre verdenskrig. I denne situasjonen må vi som kirke og samfunn gjøre det vi kan for å verne om liv og gi medmennesker beskyttelse», heter det i uttalelsen, som ble til etter initiativ fra lederen i Kirkerådet, Svein Arne Lindø.
Kirkemøtets medlemmer er kritiske til hvordan norske myndigheter har tatt ansvar for den kritisk oppståtte situasjonen.
LES OGSÅ: – Er på full fart tilbake til statskirke
Skamfull biskop
Biskop Erling Pettersen, lederen av Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, sa i debatten etter fremleggelsen av utkastet til Syria-uttalelse at det politiske lederskap i Norge «sitter stille og lukker dørene»:
– Regjeringen viser en unnfallenhet som gjør at vi blir skamfulle når vi møter kristne brødre og søstre fra Midtøsten, sa Pettersen.
LES OGSÅ: Skal rydde i kirkemusikalsk virvar
Sammenligner med Balkan på 90-tallet
«Kirkemøtet støtter forslaget om en nasjonale dugnad for Syria som de store humanitære organisasjonene nylig tok initiativ til. På 1990-tallet under krigen på Balkan, klarte norske myndigheter i samarbeid med frivillige organisasjoner å mobilisere en nasjonal dugnad», heter det i uttalelsen.
«I løpet av kort tid tok vi imot 13.000 flyktninger. Dette viser at dersom viljen er til stede, er Norge i stand til å improvisere og åpne grensen og gi husrom og hjerterom for medmennesker i akutt nød.»
Følg oss på Facebook og Twitter!
Regjeringens antall ganger fem
Under budsjettforhandlingene i fjor høst presset Venstre og KrF regjeringen til å øke antall kvoteflyktninger som Norge ønsker velkommen med 500. Det totale antallet er nå noe over 2.000 kvoteflyktninger i året.
Kirkemøtet vil altså femdoble antallet Syria-flyktninger over de neste to årene, med totalt 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.
I Kirkemøtet mandag formiddag pekte biskop Tor B. Jørgensen til at Sverige til sammenligning har tatt imot 60.000 flyktninger fra Syria.
Kirkemøtets uttalelse ble vedtatt mot én stemme.