Nyheter

Kenya mener å ha pågrepet en overlevende angriper

En mann som er mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepet i Garissa, ble pågrepet idet han forsøkte å flykte fra åstedet, opplyser Kenyas innenriksdepartement.

Ytterligere fire personer er arrestert, tre av dem idet de forsøkte å flykte til Somalia, opplyser departementets talsmann Mwenda Njoka til nyhetsbyrået DPA.

– Jeg vil ikke gå i detaljer om hvordan vi fikk tatt dem eller om deres forbindelser, ettersom trusselen er der fortsatt, sier Njoka.

– Det er ikke bare to, tre eller fem personer som er innblandet i et angrep i denne størrelsen, det er langt mer komplekst, sier han videre.

Tidligere er det meldt at fire angripere ble drept da sikkerhetsstyrker stormet inntok høyskolen.

Den ytterliggående islamistiske gruppa al-Shabaab sier den sto bak angrepet.

LES OGSÅ: Kenya: 147 drept i angrepet på høyskole

Over 100 personer er såret, og for flere av dem er tilstanden kritisk. 143 studenter og fem sikkerhetsfolk ble drept.

Fortsatt er mange studenter og ansatte savnet, og antallet døde kan derfor stige betraktelig. Daily Nation, Kenyas største avis, siterer kilder på at dødstallet vil bli mye høyere etter hvert som bygningene blir gjennomsøkt.

Oversikt lørdag

Innenriksminister Joseph Nkaissery sier til den kenyanske TV-stasjonen NTV at det i løpet av lørdagen vil bli klart om alle som befant seg på høyskolen, er gjort rede for, skriver CNN.

Med sprengstoff festet til kroppen stormet terroristene høyskolen Garissa University College, som ligger omtrent 200 kilometer fra grensen til Somalia.

Angriperne kastet granater og skjøt mot studentene. Først drepte de alle de kom over, men senere lot de noen muslimske studenter gå mens de spesielt angrep de kristne studentene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Belønning

Den ytterliggående somaliske islamistgruppen al-Shabaab sier den sto bak angrepet. Sikkerhetsstyrkene fikk først kontroll over situasjonen etter 16 timer.

Kenya har lovet en belønning på omtrent 1,5 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Mohamed Dulyadayn, mannen som mistenkes for å være hjernen bak angrepet, blir pågrepet.

LES OGSÅ: Minst 70 studenter drept i Kenya

I Kenya har sinnene kokt over blant noen etter at det ble kjent at det allerede forrige uke ble advart om et mulig angrep.

Truer med angrep

Al-Shabaab truet fredag med nye angrep som hevn for at Kenya deltar i den 20.000 mann sterke AU-styrken som hjelper somaliske myndigheter i kampen mot islamistene.

– Det vil ikke finnes et trygt sted i Kenya så lenge kenyanske soldater er i Somalia. Dere vil se flere blodige angrep, sa talsmann Sheikh Ali Mohamud Rage til radiokanalen Andalus fredag.

Aldri tidligere har et angrep i regi av al-Shabaab i Kenya krevd så mange liv.

I september 2013 stormet flere gjerningsmenn kjøpesenteret Westgate i hovedstaden Nairobi. Tre dager senere kollapset taket da kenyanske styrker forsøkte å gjennomføre en redningsaksjon. Minst 68 mennesker mistet livet.

Obama kondolerte

USAs president Barack Obama har ringt sin kenyanske kollega Uhuru Kenyatta for å kondolere etter angrepet mot høyskolen, skriver Reuters.

– Ord strekker ikke til for å fordømme terrorugjerningene som skjedde på Garissa University College, der uskyldige menn og kvinner ble brutalt massakrert, sier Obama i en uttalelse sent fredag.

– Vi vil stå hånd i hånd med kenyanske myndigheter og det kenyanske folk i kampen mot terrorisme, heter det videre.

Obama fastholder at han skal gjennomføre et planlagt besøk til Kenya i sommer. Obamas far var kenyansk, og presidenten har flere ganger besøkt landet, sist da han var senator i 2006.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I en melding rettet til Kenyas befolkning skriver al-Shabaab at de kan vente seg en lang og blodig krig som følge av at de har valgt politikere som hevdes å undertrykke muslimer.

– Ikke bare slutter dere passivt opp om regjeringens undertrykkende politikk ved ikke å ta til motmæle, men dere styrker politikken ved å velge dem, skriver den ytterliggående somaliske gruppen i en epost.

Gruppen lover en lang og grusom krig der ingen sikkerhetstiltak vil kunne beskytte befolkningen. I meldingen heter det også at kenyanske byer vil bli røde av alt blodet som kommer til å renne.

Meldingen ble publisert lørdag, to dager etter angrepet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter