Nyheter

Opprørere kontrollerer presidentpalass i Jemen

Opprørere overtok torsdag et presidentpalass i havnebyen Aden i Jemen. Samme dag ble minst 44 mennesker, blant dem 18, funnet drept på gatene i byen.

– Flere dusin med Houthi-opprørere og deres allierte ankom i skuddsikre kjøretøy og gikk inn i presidentpalasset, opplyser en tjenestemann som var vitne til hendelsen.

Etterpå brøt det ut tunge kamper inne i presidentpalasset, som består av flere bygninger plassert på en høyde over byen med kun én atkomstvei.

En kilde i forsvarsdepartementet bekrefter at presidentpalasset nå er overtatt av Houthi-opprørere som støtter tidligere president Ali Abdullah Saleh.

Men de øvrige regjeringsbygningene i Aden var torsdag fortsatt under kontroll av president Abd-Rabbu Mansour Hadi, som er landets internasjonalt anerkjente leder. Hadi selv har måttet flykte fra landet og befinner seg i Saudi-Arabia.

Houthi-opprørere kontrollerer fra før andre deler av landet, inkludert hovedstaden Sana. Hadi flyktet først fra Hadi til Aden, før han ble brakt i sikkerhet til Saudi-Arabia.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble det torsdag funnet minst 44 drepte mennesker på gatene i Aden, blant dem 18 sivile.

– Det ligger lik og sårede på gatene, men ingen tør å nærme seg dem, sier en av beboerne, Khaled al-Shaie.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I tillegg til kampene i presidentpalasset torsdag, brøt det også ut kamper ved et annet presidentpalass i Aden, samt i byens havneområde. Sikkerhetskilder opplyser at Houthi-opprørere dessuten inntok hovedkvarteret til den lokale radiostasjonen.

519 drept

I løpet av de to siste ukene med kamper i Jemen har 519 mennesker blitt drept og nærmere 1.700 blitt såret, opplyser FNs nødhjelpssjef Valerie Amos.

Amos sier hun er svært bekymret over sivilbefolkningens sikkerhet. Hun oppfordrer de stridende til å beskytte de sivile.

– De som er involvert i kampene må sørge for at sykehus, skoler, flyktningleire og de som er internt fordrevne, samt sivil infrastruktur, særlig i tett befolkede områder, ikke blir mål eller brukt som militærformål, sa Amos torsdag.

LES OGSÅ: 30 prosent flere ble drept i krig og konflikt

Tidligere denne uken opplyste FN at minst 62 barn har blitt drept og 30 såret i løpet av den siste uken, og at flere av dem var blitt rekruttert som barnesoldater. Amos viser til at titusener av mennesker har måttet forlate sine hjem, og at noen sågar har lagt ut på den farefulle ferden over havet til Djibouti og Somalia for å unnslippe kampene hjemme i Jemen.

FN samarbeider med Jemens Røde Halvmåne for å dele ut nødhjelp slik at sivilbefolkningen kan få rent vann, mat og tepper, opplyser Amos.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa tidligere denne uken at alle parter i konflikten må følge internasjonale retningslinjer og beskytte sivilbefolkningen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter