Nyheter

Nær full krig

Jemen: I fjor ble 1.500 drept i konflikt i Jemen. Drapstallene kan stige dramatisk i år.

Konflikten i det lutfattige landet på den arabiske halvøy er trappet kraftig opp de siste par månedene. Den verste enkeltaksjonen skjedde i hovedstaden Sana fredag, der minst 142 mennesker ble drept i selvmordsangrep mot to sjiamuslimske moskeer.

En lokal sunnimuslimsk gruppe som hevder den tilhører IS har tatt på seg skylden for ugjerningen. Dermed øker faren for at konflikten får et sterkere religiøst preg.

Konflikten i Jemen toppet seg da president Ali Abdullah Saleh ble presset til å gi fra seg makten i 2012. Visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi overtok, men møter massiv motstand fra både den sjiamuslimske Houthi-militsen og fra den slagkraftige grenen av al-Qaida i Jemen (AQAP).

Følg oss på Facebook og Twitter!

I vinter tok Houthi-militsen kontroll over hovedstaden og Hadi flyktet til byen Aden, der han har prøvd å organisere en motkampanje. I helgen led imidlertid regjeringsstyrkene et nytt tilbakeslag, da Houthi-militsen tok kontroll over store deler av Jemens tredje største by Taiz.

De regionale stormaktene Saudi-Arabia og Iran støtter angivelig hver sin side i konflikten. FN har forsøkt å hjelpe Jemen med å innføre demokrati, men eksperter tror innsatsen bare har utsatt eskalering til borgerkrig. Fredag ble 125 amerikanske rådgivere tvunget til å forlate Jemen da al-Qaida erobret en by i nærheten av en amerikansk militærbase.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter