Nyheter

– Hanvold er et alvorlig PR-problem for kristne

En humanist og tre kristenledere om Visjon Norges Jan Hanvold.

Denne artikkelen ble først publisert 14. mars 2015. Vi har hentet den opp igjen i forbindelse med NRK Brennpunkts dokumentar «Pengepredikanten», som setter søkelyset på tv-pastor Jan Hanvolds mange roller.

Til informasjon er prest Karsten Isachsen her intervjuet om Hanvold. Isachsen døde 18.januar 2016, 71 år gammel.

Gründer og styreleder Jan Hanvold i den kristne TV-kanalen Visjon Norge ble intervjuet på Dagsrevyen mandag kveld (red.anm. i mars 2015). Da hadde pastoren Bayo Oniwinde forkynt det som kunne oppfattes som en direkte kobling mellom pengegaver til kanalen og personlig velsignelse til giveren.

LES MER: «Mens Jesus drev kremmerne ut av Guds tempel med en pisk, står kristne ledere i kø for å være passasjerer på Jan Hanvolds hensynsløse kjøretur gjennom livet»

I etterkant har Hanvold fått kraftig kritikk for å hente inn den nigerianske pastoren. Han har blant annet vært i Dagsnytt 18 og på Dagsrevyen for å forsvare innsamlingsmetodene. Monica Viken, ekspert på markedsføringsjuss ved Handelshøyskolen BI, mener at det kanalen gjør kan være ulovlig.

Vi har spurt fire ledere, tre kristne og én humanist, om hva de mener om Jan Hanvold og hans virksomhet?

LES MER: Brennpunkt setter søkelyset på tv-pastor Hanvolds mange roller i ny dokumentar

SE HVILKEN PLASS JAN HANVOLD LIGGER PÅ I VÅRT MAKTKART

– Skeptisk til kanalen

Anne Birgitta Langmoen Kvelland (54) er generalsekretær i misjonsorganisasjonen Normisjon:

– Hva synes du om Jan Hanvold?

– Med Visjon Norge klarer han å nå ut til svært mange mennesker, men vi i Normisjons ledelse har lenge vært skeptisk til hvordan kanalen ber om penger. Det er godt for kristne å gi, men dette er ikke matematikk. Så og så store summer gir ikke den eller den velsignelsen.

– Hva tror du Hanvold og Visjon Norge betyr for folk?

– De betyr nok mye for mange på små steder der tilgangen på kristen forkynnelse ikke er så god. Derfor synes jeg også det er utfordrende at forkynnelsen kobles med et mas om penger.

– Hvordan preger Hanvold folks syn på kristne?

– Det vet jeg ikke. Jeg synes det er mer utfordrende hvordan han kan prege kristnes syn på Gud når de så tydelig kopler at pengegaver gir direkte velsignelser.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Et PR-problem

Didrik Søderlind (44) er redaktør for Tidsskriftet Humanist og rådgiver i Human-Etisk Forbund:

– Hva synes du om Jan Hanvold?

– Han minner meg om de pengeglade TV-predikanter jeg så på parabol i min ungdom. Disse ga meg massive fordommer mot kristne.

– Hva tror du Hanvold betyr for folk?

– Hadde han ikke vært populær blant en del mennesker, hadde ikke Visjon Norge slått så godt an. Men han driver kristent arbeid på en måte som er veldig usympatisk.

– Hvordan preger Hanvold synet på kristne i Norge?

– Hanvold er et alvorlig PR-problem for kristne. Mennesker som ser Visjon Norge og ikke kjenner andre mer representative kristne, vil få sitt inntrykk av kristne farget av det de ser. Derfor er det viktig at andre kristne går tydelig ut slik at Hanvold ikke skal få representere kirken i Norge.

– Hanvold blir et problem for kristne på samme måte som Profetens Ummah blir det for muslimer, bortsett fra at Profetens Ummah er mye farligere. Jeg håper ikke medienes behov for konflikt og kontrovers gjør at Hanvold blir gjort mer representativ enn han er.

LES MER: Føler Guds nærvær i Telenor Arena

– Håper han gjennomskues

Linn Sæbø (29) er pastor i Frikirken:

– Hva er ditt inntrykk av Jan Hanvold?

– Jeg har aldri sett på Visjon Norge, for jeg er ikke enig med den teologien de representerer. Man kan ikke kjøpe seg til velsignelse, nåde eller kjærlighet. Ved å påstå noe annet kan man utnytter folks ønske om å være fromme kristne.

– Hva tror du Hanvold betyr for folk?

– For de som følger med på Visjon Norge betyr han nok mye, men jeg har ikke inntrykk av at folk i min menighet ser på kanalen. Jeg håper de som ikke er kristne gjennomskuer at han ikke står for det de aller fleste pastorer og prester står for.

LES OGSÅ: Tv-pastoren er sin egen sjef, styreleder og aksjonær

– Modig og flink

Karsten Isachsen, prest, foredragsholder og forfatter:

Har vært på TV Visjon Norge én gang, da det ble laget et program om Isachsen på fjellgården hans.

– Hva synes du om Jan Hanvold?

– Jeg har bare møtt han en kort gang og kjenner han bare fra avisene. Jeg synes han er modig og flink. Hanvold tør å gå nye veier og får til ting som andre ikke gjør. Det er over streken når han blander velsignelser og penger, men jeg vil ikke stille meg i første rekke av kritikerne.

– Hva tenker du om kontroversene han har bak seg?

– For eksempel når han antydet at brannkatastrofene i Lærdal og Flatanger var straff fra Gud, er det over streken. Jeg skulle ønske at Hanvold hadde et renere løp bak seg.

– Hva tror du Hanvold betyr for mennesker?

– Jeg har truffet mennesker som har Visjon Norges sendinger som et fast holdepunkt. Så han når fram.

– Preger Hanvold synet på kristne i Norge?

– Ja, han er jo en av dem som er synlig på den måten at han får tilhengere og motstandere. Men vi lever i en tid da mye smuldrer opp. Kirkene opplever et dåpsras og folk gifter seg ikke lenger. Dette prøver Hanvold å gjøre noe med. Jeg synes ikke den eksisterende kirke har noe høy hest å sitte på når den dømmer folk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter