Nyheter

Har provosert på TV i 12 år

Koblingen mellom pengegaver og velsignelser har utløst den foreløpig siste mediestormen rundt Jan Hanvold.

I vinter har den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde, tilbudt velsignelse og mirakler mot pengegaver på den kristne TV-kanalen Visjon Norge, som Jan Hanvold styrer.

– Det kan være 40.000, 60.000, 80.000 kroner. Herrens velsignelse vil komme over hele din familie, sier den nigerianske pastoren Oniwinde i et av kanalens program.

Hanvold har fått kraftig kritikk for å hente inn Oniwinde. Han har blant annet vært i Dagsnytt 18 og på Dagsrevyen for å forsvare innsamlingsmetodene. Monica Viken, ekspert på markedsføringsjuss ved Handelshøyskolen BI, mener at det kanalen gjør kan være ulovlig.

– Om det kanalen driver med her i realiteten er næringsvirksomhet, så er påstandene fra pastoren villedende markedsføring, fordi de ikke kan dokumentere det de lover. Det er i så fall i strid med markedsføringsloven, sier hun til Vårt Land.

Men det er langt fra første gang Hanvold får kritikk for uttalelser og framgangsmåte. Her er et knippe fra tiden etter at han startet Visjon Norge:

LES MER: – Folk misforstår, mener Jan Hanvold

Oktober 2014:

Jan Hanvold kobler sykdom med åndeverdenen. Da Hanvold fikk hjerteinfarkt høsten 2014, kalte han det et «åndelig attak», ifølge Norge Idag.

LES MER: Betaling for mirakler og Guds velsignelse kan være ulovlig

Mars 2014:

Kalte katolikk-konvertitt Ulf Ekman for kjetter. «Du kan få sendetida til kjetteren, han har vi nå tatt av lufta», skrev Jan Hanvold til abortprest Ludvig Nessa på Facebook.

Han skriver at Ekman «viser hån mot den evangeliske kirke» og bruker ord som «sekterisme» og «persondyrkelse» om virksomheten i Livets Ord som Ekman var pastor i.

«Når vi ser alle de tusener nordmenn som har gått på ­Livets Ord, ser vi utrolig lite frukter av det», skrev han på sin Facebook-side.

Hanvold kaller Ekmans uttalelser om Den katolske kirke for «løgn og forførelse» og mener at strategien hans er at Livets Ord skal bli katolsk.

LES MER: Visjon Norge-programleder krever oppvask

Februar 2014:

Jan Hanvold vakte oppsikt med utsagn hvor han antyder at branntragediene i Lærdal og Flatanger er en straff fra Gud. «Gud er sint på Norge? Har du tenkt på disse tre brannene i løpet av en uke nå. Er det et tegn ifra Gud om at vi i Norge må omvende oss? Eller er dette helt tilfeldig?», skrev pastoren på sin offentlige Facebook-profil. Han antydet videre at brannene er et resultat av Guds raseri over motstanden mot regjeringens forslag om reservasjonsretten mot å henvise kvinner til abort.

Følg oss på Facebook og Twitter!

2013:

Ligger som regel på inntektstoppen blant kristenlederne. Hadde i 2013 en skattbar inntekt på 1.311.309 kroner.

– Mesteparten av inntekten min får jeg gjennom businessen jeg driver. Som eiendomsbesitter skaper jeg verdier som kommer både menigheten og fjernsynsstasjonen til gode. Jeg har satt meg et mål om å tjene mest mulig penger, slik at jeg kan gi store gaver til Herrens arbeid, sa han til Vårt Land i 2010.

LES MER: Tror Hanvold kan selge gråstein som gull

Juli 2013:

«Kristne som stemmer Arbeiderpartiet burde skamme seg og be til Gud om tilgivelse», skrev Jan Hanvold på sin Facebook-side. Han anbefalte KrF, Frp og De Kristne.

LES MER: Jan Hanvolds forakt for Vårt Land

2013:

Profeterte, ifølge Norge Idag, at partiet De Kristne skulle være representert på Stortinget. De Kristne fikk 17.731 stemmer i stortingsvalget 2013.

Desember 2011:

Visjon Norge sendte regning på to millioner kroner til 80-åring, ifølge TV 2. Regningen ble funnet da mannen var død og de pårørende ryddet i eiendelene hans. De fant flere brev og giroer. Til sammen skal den avdøde ha betalt 95.000 kroner til Visjon Norge. To-millioners-giroen skyldtes en datafeil, ifølge Hanvold. Den skulle være på 2.000 kroner.

Oktober 2010:

Flere kristentopper advarer mot Hanvold og Visjon Norge etter at kanalen sendte flere programmer med den amerikanske predikanten Thurman Scrivner. Han mener kreft og funksjonshemmede barn skyldes synd. Han advarte også mot å ta cellegift.

«Rabiat», «ekstrem» og «ubibelsk» var ord som ble brukt. «Vi vil sterkt rå fra at våre folk støtter dette tiltaket med pengane sine», skrev daværende Normisjon-leder Rolf Kjøde.

Visjon Norge ble også meldt til PFU og Medietilsynet for Scrivner-programmene, men ble frikjent. Hanvold kommentar til oppstyret rundt Scrivner var at all reklame er god reklame.

Jan Hanvold forsvarte også Scrivners syn om at synd fører til sykdom: - Jeg måtte fjerne ei nyre på grunn av kreft for tre år siden. Det var et resultat av mitt syndige liv. Min synd var galt kosthold, alt det jeg hadde kjørt inn i kroppen min i løpet av livet, sier Hanvold, ifølge Dagbladet.

Oktober 2010:

Jan Hanvold sier at kristne «underslår» milliarder av kroner siden de ikke betaler tiende til Guds rike. I programmet Studio direkte sa han at «det følger straff og forbannelse med ikke å gi tiende».

November 2008:

På seks år hadde Visjon Bibel Center samlet inn 34 millioner. Bare én av fire gavekroner ble brukt til nødhjelp. Jan Hanvold hadde tidligere sagt til Stiftelsestilsynet at halvparten av midlene gikk til nødhjelp.

Juli 2007:

Kom med harde ord mot prinsesse Märtha Louise: «Alle som forkynner et annet evangelie, de er forbannet. De er under forbannelse ... De er ikke av gud, de er i fra helvete, fra avgrunnen. Märtha Louise er en representant fra helvete», sa han på Visjon Norge, ifølge VG.

Mai 2006:

Medietilsynet refset Visjon Norge for å ha sendt en film som viser et abortinngrep på morgenen, ifølge Dagbladet. Bilder viste et blodig foster ble tatt ut bit for bit. Refsen skyldes at sendingen også ble sendt som reprise på morgenen på NRK2s frekvens. «Studio Direkte inneholder innslag som kan være skadelig for mindreåriges psykiske og moralske utvikling», konkluderte Medietilsynet. Hanvold beklaget reprisesendingen.

November 2005:

Oppfordret kristne til å brenne Harry Potter-bøker fordi de er farlige og forføreriske. – Folk tror jo mer på spøkelser enn på Gud etter å ha lest «Harry Potter». Bøkene åpner for den okkulte verdenen, og i interessen for det okkulte er eksplosiv, sa Hanvold, ifølge Dagbladet.

Januar 2005:

Jan Hanvold sa at Gud tillot tsunamien som rammet Sørøst-Asia. «Det var de mest ekstreme muslimske områdene som ble rammet i Indonesia. (...) Og det er jo ingenting å legge skjul på at Thailand er et stort horehus, det er sex-industriens mekka», sa han ifølge VG. Ifølge VG beklaget Hanvold uttalelsene.

September 2004:

Jan Hanvold var blant dem som påsto at orkanen Katrina som rammet USA og krevde over 1.800 menneskeliv skyldes amerikansk press som igjen førte til at Israel fjernet bosettere fra Gaza-stripen.

2004:

NRK avslørte at telefonsalg-selskapet som samlet inn penger for Visjon Bible Center fikk 80 prosent i provisjon. Etter avsløringene ble innsamlingsaktiviteten overflyttet til TV Visjon Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter