Nyheter

Får utredet mer reservasjon

Regjeringen setter i dag ned det historiske utvalget som skal utrede samvittighetsfrihet i norsk arbeidsliv.

Ti måneder etter bråket om reservasjonsrett for fastleger, kommer utvalget som skal gjennomgå alle sider ved arbeidslivet og vurdere felt som kan gi ansatte samvittighetskvaler. Det er det første i sitt slag.

– Samvittighetsspørsmål kan dukke opp i mange sammenhenger i norsk arbeidsliv. Samfunnet blir mer mangfoldig, med ulike religiøse ståsted. Nå får vi et utvalg som kan vurdere problematikken i dybden, sier arbeidsminister Robert Eriksson.

– Jeg er glad for at vi får dette utvalget og at ingen sektorer er unntatt i arbeidet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Avtalt arbeid

De to har samarbeidet i forkant om mandat og forberedelse til det som skal hete Samvittighetsutvalget.

At det skulle komme et slikt utvalg, ble avtalt i kompromisset mellom KrF og regjeringen da proteststormen gjorde at regjeringen trakk reservasjonsordningen for leger.

– Vi skal kartlegge omfanget, og prøve å lage forslag til retningslinjer. Men vi skal passe oss for å juridifisere det som er moralske spørsmål, seier professor Bjørn Kåre Myskja.

Flere reservasjoner

NTNU-professoren skal lede utvalgsarbeidet som skal ende med en NOU – en offentlig utredning – og være ferdig innen 1. september neste år.

Myskja forsker på bioetikk og teknologieetikk og er også nestleder i Bioteknologirådet. Med seg i utvalget får han personer med kompetanse innen etikk, jus og menneskerettigheter.

Det er ikke bare stormen om fastlegers henvisning til abort som har skapt debatt om reservasjonsprinsipper. For få måneder siden kom også debatten om leger skal kunne reservere seg mot det nye offentlige tilbudet om omskjæring av guttebarn.

– Det kan godt være at flere grupper nå får reservasjonsrett, tror Hareide.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mandatet klart

Overfor Vårt Land karakteriserer arbeidsminister Eriksson utvalgsarbeidet som «omfattende». Men poenget er å tenke i forkant – og være føre-var på et felt som statsråden vet vil gi utfordringer i fremtiden.

I mandatet heter det at utvalget skal:

• Utrede etiske og praktiske forhold rundt tanke- og samvittighetsfriheten i arbeidslivet generelt. Det skal på plass en bred analyse om samvittighetsfrihetens plass i arbeidslivet.

• Bidra til etisk refleksjon og gi praktisk hjelp for virksomheter, arbeidstakere og tillitsvalgte.

• Kartlegge norsk og internasjonal rett på området – og vurdere i hvilken grad arbeidstakere skal gjøre samvittighetsfrihet gjeldende. Konflikter mellom den enkelte og pålegg fra arbeidsgiver er utgangspunkt.

Bli utfordret

Mandatet pålegger ikke direkte utvalgsmedlemmene å formulere eksakte forslag til retningslinjer. Men «om mulig» skal slike legges frem.

– Det vil sikkert komme tanker som utfordrer mine forestillinger fra det nye utvalget. Å få utfordret tankesett og se verden fra ulike ståsted er et av formålene med å få satt ned dette utvalget.

– Men det kan vel også komme forslag som blir vanskelig for deg å gjennomføre?

– Det utelukker jeg ikke. Men det som er viktig er at utvalget legger et grunnlag for etisk refleksjon og kanskje også blir til hjelp for organisasjonene når man skal diskutere hvordan arbeidslivet legges opp.

LES MER: Lanserer opplegg­ for enda mer reservasjon

Mediene også

Ved siden av helsevesenet tror KrF-leder Hareide at politiet, forsvaret, deler av offentlig forvaltning er aktuelle for en gjennomgang av samvittighetsproblematikken.

– Jeg vil ikke utelukke mediesektoren heller. Der var det for ikke lenge siden en diskusjon om et kors på en medarbeider, sier han.

Klima-reservasjon

Og skulle en statsansatt med klimakvaler plutselig reservere seg mot å utrede mer oljeutvinning:

– Det kan vel by på problemer, Eriksson?

– Når vi får på bordet en gjennomgang av tematikken, vil det gi et helt annet grunnlag for diskusjonen om hva slags samvittighetsfrihet som hver enkelt skal ha. Og om hva som er akseptabelt og ikke.

LES MER: Høie: – Helt ærlig om samvittighet

Utfordringer

Utvalgsleder Myskja tror det blir en utfordring å komme fram til forslag om reguleringer og hvor strengt de skal håndheves.

– Så må vi vurdere hvor reelle problemene er og hvordan man kan behandle dem,

– Arbeidet kommer som en følge av reservasjonsstriden, burde Norge alt hatt regler for samvittighetsfrihet?

– Det kan godt hende at det finnes oppsigelsessaker som ville fått andre løsninger om vi hadde hatt retningslinjer, svarer han.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter