Nyheter

– Stadig flere 
krever politiattest

I en rapport fra 2014 oppga halvparten av felles­rådene i Den norske kirke at at menighetene ikke krever ­politiattester av frivillige. Ifølge Kirkerådet er dette i endring.

– Vi får «ringer i vann»-effekten når dette blir vanligere, og vi blir jevnlig kontaktet av menigheter som har lyst til å innføre politiattestkrav, sier Kristine Aksøy, leder i seksjon for barn, unge og trosopplæring i Kirkerådet.

Ifølge en rapport gjennomført av KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon i samarbeid med Kirkerådet i perioden 2013-2014, svarte 55 prosent av fellesrådene i Den norske kirke at deres menigheter ikke krevde politiattester fra frivillige. Bare 23 prosent oppga at alle menig­hetene gjorde dette. Aksøy ­mener dette tallet er økende.

LES MER: Krever ikke politiattest fra lederne

Ny ordning

Hva tenker du om at over halvparten av fellesrådene oppga at deres menigheter ikke krever politiattest fra frivillige, Kristine Aksøy?

– På det tidspunktet var hjemmelen for innkreving av politi­attester i kirken ny. Man kan tolke det som et dårlig tall, eller som at ganske mange har iverksatt dette ganske raskt etter at det ble lovlig.

1. januar 2012 kom bestemmelsen i Kirkeloven som ga kirkelige organer hjemmel til å kreve politiattest fra ansatte og frivillige, drøyt fem år etter at frivillige organisasjoner fikk tillatelse til dette.

LES MER: – KRIK bidrar til at overgrep kan skje

Viktig informasjonsjobb

28 prosent av de som oppgir at det ikke kreves politiattest, mener dette ikke er nødvendig fordi virksomheten er liten og/eller at de kjenner de frivillige godt. Er dette en god begrunnelse, Aksøy?

– Nei. Når man kjenner de frivillige godt, er det ubehagelig å tenke på medarbeiderne sine som potensielle overgripere. Det å ha formelle retningslinjer som gjelder for alle uansett om de kjenner dem eller ikke, er et viktig virkemiddel.

23 prosent sier at temaet ikke har vært tatt opp eller at de mangler kunnskap. Hva forteller det deg?

– Det er fortsatt en viktig informasjonsjobb å gjøre. Jeg tror noen tenker at det er vanskelig å gjennomføre i praksis, noe det ikke er.

11 prosent mener de ikke har kapasitet, og at det er for byråkratisk og urealistisk å gjennomføre?

– Dette må møtes med kunnskap om hvordan man gjør det. Veiledningen som KA og Kirkerådet i fellesskap har utarbeidet, gir retningslinjer for rutiner ved politiattest.

VÅRT LAND MENER: Politiattest er nødvendig

Tre av fire ansatte

KAs rapport viste også at 75 prosent av de kirkelige arbeidsgiverne forlangte politiattest ved ansettelser.

«Dette er svært positive tall, men tallet på kirkelige arbeidsgivere som krever politiattest bør videre opp», har Marit Halvorsen Hougsnæs, direktør i KA, tidligere uttalt til Vårt Land.

Ifølge rapporten var det store­ forskjeller på hvor mange som hadde beredskapsplaner ved overgrep. I Nidaros og Nord-Hålogaland oppga under 25 prosent av virksomhetene ­beredskapsplaner, mens i ­Hamar bispedømme hadde nesten 80 prosent planer for dette.

I 2013-2014 ble det rapportert 15 saker om seksuelle krenkelser eller overgrep i Den norske kirke. Mørketallene kan ifølge KA være store. Neste kartlegging vil bli gjort neste år.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mellomposisjon

Tidligere har Den norske kirke vært i en slags mellomposisjon lovmessig. Statskirkeordningen, som opphørte i 2012, medførte at kirken ikke havnet i kategorien «frivillige organisasjoner», som fikk hjemmel til å kreve politiattest fra sine medarbeidere i 2006.

Krav om politiattest innføres i seks kristne barne- og ungdomsorganisasjoner fra og med 2015.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter