Nyheter

Krever ikke politiattest fra lederne

Flere kristne barne- og ungdoms­organisasjoner har fortsatt ikke innført krav om politi­attest fra frivillige ledere. – Useriøst, mener Redd Barna.

Se oversikt over organisasjonene lenger ned i saken!

– Det er dårlig å unnskylde seg med at det tar lang tid å innføre dette. Det er mange organisasjoner som har innført det som har veldig enkle rutiner, sier Lars Due-Tønnessen, spesialrådgiver for beskyttelse mot vold og overgrep i Redd Barna.

I 2006 ble det lov for frivillige organisasjoner å kreve politi­attester fra frivillige, men mange kristne barne- og ungdomsorganisasjoner har brukt mange år på å innføre prosedyrer for dette.

Vårt Land har vært i kontakt med 16 barne- og ungdomsorganisasjoner.

Blant disse mener 11 at krav om politiattest bør og kan være et krav fra sentralt hold. Flertallet av disse organisasjonene – 6 av 11 – innfører imidlertid dette først fra og med 2015, ni år etter at lovhjemmelen kom.

4 organisasjoner mener de ikke har myndighet til å pålegge de lokale avdelingene å kreve politiattest.

Én organisasjon ønsker ikke å innføre et slikt krav.

LES OGSÅ: Kirken mangler beredskap mot overgrep

VÅRT LAND MENER: Politiattest er nødvendig

Mål for overgripere

ImF Ung (Indremisjonsforbundet), Ung Baptist, DFEF Ung (De Frie Evangeliske Forsamlinger) og Misjonsforbundet UNG sier alle de oppfordrer virksomhetene til å kreve politiattest fra sine frivillige ledere, men at de lokale avdelingene ikke kan pålegges å gjøre dette. Organisasjonene peker på at menighetene er «rimelig selvstendige» eller registrert som egne trossamfunn.

Hva kan det å ikke kreve politiattest fra frivillige som er engasjerte i barne- og ungdomsorganisasjoner føre til, Lars Due-Tønnessen?

– Det betyr at man ikke luker ut dem som har vært dømt for overgrep mot barn. Dersom organisasjoner ikke krever politiattest, kan det bli et mål for overgripere å søke seg dit.

Due-Tønnessen mener det er kritikkverdig at mange kristne barne- og ungdomsorganisasjoner har brukt mange år på å innføre krav om politiattest.

– Det viser at man ikke tar problemstillingen på alvor. Undersøkelser viser at mange barn opplever vold og seksuelle krenkelser. Det er ukontroversielt å hevde at mange potensielle overgripere søker seg til små og lukkede kristne miljøer med barn. Det minste man kan gjøre er å kreve politiattest.

Gjennomførbar ordning

Søndagsskolen Norge er den største kristne barne- og ungdomsorganisasjonen, med rundt 1.300 søndagsskoler, drøyt 36.000 registrerte medlemmer og knapt 6.500 frivillige ledere. De innførte krav til politiattest i år.

– Vi har jobbet en stund med å få til en gjennomførbar ordning. Vi skulle gjerne hatt dette på plass for lenge siden, men vi hadde ikke lyst til å vedta noe vi ikke kunne gjennomføre, sier generalsekretær Erling Ekroll.

LES OGSÅ: Nå får kirken kreve politiattest

Frelsesarmeens Barn og Unge (FAbU) var tidligst ute blant de organisasjonene Vårt Land har vært i kontakt med. De har krevd politiattest siden 2009.

– Det er viktig å gjøre det man kan for å forebygge, og politiattest er ett av tiltakene, sier Heidi Gommerud, daglig leder i FAbU.

Oppfordrer til å kreve

Roald Zeiffert, leder i Ung Baptist, sier de har «lagt til rette for inn­føring» av politiattest siden 2009.

– Vi har vedtatt i hovedstyret å oppfordre alle menigheter til å kreve politiattester, sier Zeiffert.

Han sier de ikke har oversikt over hvordan de lokale organisasjonene følger opp oppfordringen, men han poengterer at de ikke har myndighet til å pålegge de enkelte menighetene å kreve politiattester.

Pinsevennens Barne- og Ungdomsutvalg (PBU), opererer i likhet med Ung Baptist blant selvstendige menigheter, som alle er registrert som egne trossamfunn. Likevel har PBsiden 2010 krevd politiattest av både ansatte og frivillige i alle avdelinger.

– Feig holdning

DFEF Ung, tilknyttet De Frie Evangeliske Forsamlinger, sier de har myndighet­ til å kreve politiattester, men at de ikke gjør det fordi de mener dette løses best lokalt i menighetene.

– Alt man kan gjøre for å sikre barn må man gjøre. Holdningen med at lokale avdelinger kan løse det best selv, uten et sentralt krav til politiattest, er tilbakelent og feig, sier Lars Due-Tønnessen i Redd Barna.

Elisabeth Torp, daglig leder i Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, sier at det å ikke kreve politiattest gir et dårlig signal.

– Det sier noe om seriøsiteten i arbeidet. Jeg anbefaler kristne barne- og ungdomsorganisasjoner å bruke de virkemidler som loven legger til rette for.

Skiftet mening etter henvendelse

Norges Unge Katolikker (NUK) snudde i sitt syn på politiattest etter at Vårt Land tok kontakt.

På et styremøte onsdag i forrige uke ble det enstemmig vedtatt umiddelbart å innføre krav til politiattest for ansatte, personer i utvalg og fremtidige ledere på arrangementer.

– Alt som gjør arrangementer sikrere for barn og ungdom er bra. Når man kan gjøre noe så enkelt som innføring av politiattest, skal det mye til for ikke å gjøre det, sier leder i arbeidsutvalget, Kajetan Bocek.

Da Vårt Land tok kontakt første gang var tonen annerledes:

– Vi ser ikke noe behov for det. Vi er en ganske liten organisasjon og engasjerer folk vi kjenner, sa Bocek da.

NUK har 2.455 tellende medlemmer (2012) registrert av Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Følg oss på Facebook og Twitter!

HER ER OVERSIKTEN OVER ORGANISASJONENE:

Søndagsskolen Norge

Medlemmer: 16.823

Frivillige ledere: Om lag 6.500

Praksis: Krever politiattest av ansatte og frivillige fra i år.

– Grunnen til at vi ikke har krevd politiattester tidligere, er at vi ville lage et system som fungerte først, sier generalsekretær Erling Ekroll.

Frikirkens barne- og ­ungdomsarbeid

Medlemmer: 6.389

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Fra 2013 kreves politiattest for ansatte i Fribu sentralt. Fra i år kreves dette også for ansatte og frivillige i lokale menigheter.

– Jeg vet ikke om vi har belegg for å kreve det, men vi har både et moralsk og etisk ansvar, sier leder Øyvind Tonheim.

Norsk Luthersk
Misjonssambands barne- 
og ungdomsarbeid

Medlemmer: 6.785

Frivillige ledere: Om lag 350

Praksis: Vedtok innkreving av politiattester for ansatte og frivillige i 2009. Startet i 2010.

– Vi vil ikke luke ut alt med politiattest, men vi håper det kan ha en preventiv virkning. Vi vil at lederne våre skal være tilliten verdig, sier leder Hans Kristian Skaar.

Barne- og ungdomsarbeidet til Det Norske Misjonsselskap

Medlemmer: 4.808

Frivillige ledere: 600-700

Praksis: Ansatte må levere politi­attest. I mars skal praksis for innkreving for frivillige behandles.

– Det har vært i fokus siden jeg ble leder i 2013, og vi har nå utarbeidet en praksis som skal godkjennes, sier leder Stig Sunde.

Barne- og ungdomsarbeidet til Normisjon

Medlemmer: 18.033

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Fra 2008 måtte nye arbeidssøkere vise politiattest. Fra 2012 gjelder dette også frivillige.

– Det er en god sikkerhetsventil, men det er mange andre ting som er viktigere - å ha gode holdninger og en sunn praksis, sier leder ­Espen Andreas Hasle.

Barne- og ungdomsarbeidet til Indremisjonsforbundet

Medlemmer: 5.819

Frivillige ledere: Rundt 1.500

Praksis: Har krevd politiattest fra ansatte og frivillige sentralt siden 2011. Oppfordrer kretsene å gjøre det samme.

– Vi er organisert slik at vi ikke kan tvinge noen, men vi oppfordrer våre enheter til å kreve politiattester, sier leder Kenneth Foss.

Barne- og ungdomsorganisasjonen til Det Norske Baptistsamfunn

Medlemmer: 3.201

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Oppfordrer menighetene til å kreve dette, men mener de ikke har myndighet til å kreve dette fra selvstendige menigheter.

– Lederkonferanser for ungdommer er viktigere enn innsamling av politiattester. Der tar vi opp overgrepstematikk og bruk av makt, sier leder Roald Zeiffert.

Barne- og ungdoms­arbeidet i De Frie Evangeliske Forsamlinger

Medlemmer: 1.750

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Oppfordrer lokale menigheter til å kreve dette.

– Vi kan for så vidt kreve det, men det er mer naturlig for oss at hver enkelt menighet bestemmer, sier leder Vidar Tjomsland.

Det 
Norske Misjonsforbunds ­ungdomsorganisasjon

Medlemmer: 4.573

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Har anbefalt lokallag å innhente politiattester siden 2009. Krever ikke dette siden menighetene er «rimelig selvstendige».

– Politiattester er nyttige, men arbeidet med å oppdage grense­overskridelser er vel så viktig, sier leder Svein Aksel Guttormsen ­Nakkestad.

Pinsevennenes Barne- 
og Ungdomsutvalg

Medlemmer: 9.794

Frivillige ledere: Om lag 1.500

Praksis: Vedtok innkreving for ledere og frivillige i 2010. Fra i år av må lokallag krysse av i årsrapporten at de har gjort dette.

Metodistkirkens Barne- 
og Ungdomsforbund

Medlemmer: 1.363

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Vedtok å kreve dette for både frivillige og ansatte på forrige landsmøte. I år vil dette tre i kraft.

– Vi prøvde tidlig på 2000-tallet, men forsto ikke om det var lovlig eller ikke å kreve det. Nå har vi ordnet gode rutiner, sier leder Audun Westad.

Frelsesarmeens Barn og Unge

Medlemmer: 2.888

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Krever politiattester for både ansatte og frivillige.

– Det er nødvendig, men vi må også jobbe med holdninger, sier leder Heidi Gommerud.

Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag

Medlemmer: 3.720

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Har siden 2014 krevd politiattest fra ansatte. Diskuterer om dette også skal gjelde frivillige.

– Vi ser ikke bort fra det, men samtidig er mesteparten av vårt arbeid på skoler, i åpne rom i skoletiden, sier assisterende generalsekretær Silje Wiig Andersen.

Norges Unge Katolikker

Medlemmer: 2.455

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Vedtok forrige uke å innføre krav til politiattest for både ansatte og frivillige.

– Alt som gjør arrangementer sikrere for barn og ungdom er bra. Når man kan gjøre noe så enkelt som innføring av politiattest, skal det mye til for ikke å gjøre det, sier leder i arbeidsutvalget, Kajetan Bocek.

Kristelig Forening for Unge Kvinner og Kristelig Forening for Unge Menn

Medlemmer: 14.651

Frivillige ledere: 8000-9000

Praksis: Har jobbet med å innføre et velfungerende system for kontroll av politiattester siden 2008. Fra mai vil dette være et krav for både ansatte og frivillige.

– Jeg tror politiattester er en liten del av det forebyggende arbeidet. Det som virkelig fungerer for å hindre vold og overgrep, er å ta opp temaet i enhver sammenheng ledere er samlet, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal.

Medlemmer: 8.055

Frivillige ledere: Ikke oppgitt

Praksis: Har siden 2010 krevd at både ansatte og frivillige skal sende inn politiattest. De vil fremover kreve nye attester hvert femte år.

– Politiattest er ett forebyggende virkemiddel, men det vi gjør for å sikre at ledere har gode holdninger er vel så viktig, sier generalsekretær Heidi Furustøl.

Kristen Idrettskontakt

Medlemmer: 11.116

Frivillige ledere: 1.100 på leirer

Praksis: Krever ikke politiattest.

– Vi har egne systemer som kvalitetssikrer. Vi har referanser på og tillit til de vi engasjerer, sier daglig leder Erlend Førre.

Medlemstallene er fra 2012 og gjelder medlemmer under 26 år som har betalt kontingent. Disse «tellende medlemmene» ligger til grunn for pengestøtte fra Frifond via LNU.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter