Nyheter

Kirkeverge siktet for millionunderslag fra kirker

Stjal penger fra kollekter og pengegaver, mener politiet.

En siktet kirkevergen fra Hedmark har ifølge politiet skaffet seg penger fra kollekten og pengegaver fra privatpersoner som skulle gå til kirken. Det melder VG.

– Saken er veldig alvorlig og har veldig mange skjerpende momenter med tanke på hans posisjon og måten han har utnyttet folk og kirken på, sier politiadvokat Richard Røed i Hedmark politidistrikt til avisen.

Flere kontoer

Etterforskningen har pågått siden 2012. Saken er nå til påtaleavgjørelse hos statsadvokaten.

Det var en revisjonsrapport som i 2012 viste store avvik mellom regnskapene til flere menighetsråd i 2011 og opplysninger innestående i bank, skriver NRK.

Politiet mener de har bevis for at den tidligere kirkevergen har underslått til sammen nesten én million kroner fra menighetsrådenes kasser. Mannen skal ha disponert kontoer tilhørende fem ulike menigheter.

I tillegg til å ha skaffet seg penger fra kollekten og pengegaver fra privatpersoner, skriver VG at hedmarkingen også skal ha opprettet en privat konto og fått uvitende privatpersoner som skulle betale for oppføring og stelling av graver, trykking av materiell til ulike seremonier og utleie av lokaler, til å sette inn penger på denne. Totalt skal det økonomiske utroskapet dreie seg om nesten to millioner kroner.

Flere saker

Denne saken er en av flere krimsaker fra Kristen-Norge som har versert i mediene etter nyttår.

* 2. februar ble Are Blomhoff, tidligere forstander, dømt til tre års fengsel for å ha undersøått 15 millioner kroner fra Stiftelsen Betanien Bergen, hvor han var daglig leder fram til 2012. Blomhoff brukte mesteparten av pengene på fester med prostituerte.

* I februar ble det kjent at en far og sønnen hans er tiltalt for å ha svindlet Forsvarets logistikkorganisasjon for nesten 27 millioner kroner. Begge skal ha lederposisjoner i en frikirke i Hordaland.

* For halvannen uke siden ble økonomisjefen og biskopen i Oslo katolske bispedømme siktet for grovt bedrageri. Medlemsjukset skal, ifølge politiet, ha gitt Oslo katolske bispedømme 50 millioner kroner.

Straffeskyld

Politiadvokat Richard Røed i Hedmark politidistrik sier til VG at den siktede kirkevergen skal ha erkjent noen av de faktiske forhold.

I 2012 skrev kirkevergen en tekstmeldig til Østlendingen hvor han bedyret sin uskyld:

«Min kommentar er at alle midler er benyttet til kirkelige formål, noe som også kan dokumenteres. Jeg har ikke beriket meg selv på kirkas bekostning. Jeg gir ingen flere kommentarer før saken er avsluttet.»

– Vi har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Ida Andenæs, til VG.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter