Nyheter

Prestene får 50.000 kroner mer i året

Boplikten for prester avvikles fra 1. september 2015. I kompensasjon får Den norske kirkes prester 50.000 kroner i lønnsøkning.

Presteforeningens leder, Gunnar Mindestrømmen, er godt fornøyd med at det er oppnådd enighet med Kulturdepartementet om denne kompensasjonen.

– I et moderne samfunn trenger vi andre løsninger enn boplikt for å sikre en landsdekkende prestetjeneste. Jeg er glad for at vi i enighet med prestens fagforeninger har fått på plass framtidsrettede ordninger, sier kulturminister Thorhild Widvey til Vårt Land.

Regjeringen legger inn 60 millioner kroner i vårens nasjonalbudsjett for å få denne ordningen på plass allerede i år.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tøff kamp

Vårt Land skrev forrige uke om den tøffe kampen mellom myndighetene og de geistlige fagforeningene om bopliktordningen.

Ordningen med både boplikt og borett i tjenestebolig har vært ment å sikre rekruttering og mobilitet i presteskapet. Her har prestene fått leie hus til godt under 4.000 kroner i måneden. Å få kompensasjon for bortfall av rett til tjenestebolig har vært et ufravikelig krav for Presteforeningen og Fagforbundet TeoLOgene.

– Vi er fornøyd med kompensasjonen på omlag 50.000 kroner. Den ligger på omtrent det samme nivå som ansatte i Forsvaret fikk som kompensasjon da ordningen deres med tjenestebolig falt bort, sier Gunnar Mindestrømmen i Presteforeningen til Vårt Land.

LES OGSÅ: Måtte redde dialogen med prestene etter bolig-klinsj

Kulturminister Thorhild Widvey peker på at avvikling av bopliktordningen ble signalisert i regjeringens Sundvoldenplattform.

Hun peker på at det de siste 15-20 årene har vært stadig flere prester som har søkt om fritak

Privatlivet

– Det er i økende grad stilt spørsmål ved ordningen. Boplikten griper sterkt inn i prestene og prestefamilienes privatliv og den privatøkonomiske situasjonen deres, mener kulturministeren.

Så allerede om et knapt halvår er det slutt på en ordning som i årtier har vært en del av Den norske kirkes ordning.

– Det er boplikten som nå tas bort. Vi vil fortsatt ha en boligordning for prester, understreker statsråd Widvey. Innen 1. september skal prestene bestemme seg for om de ønsker å bo i tjenesteboligen der de nå bor.

Prester som ønsker det, kan fortsette å bo i tjenesteboligen så lenge de er i samme arbeidsforhold som det nå er knyttet boplikt til. Husleien vil være den samme som før, men de vanlige skattereglene fr tjenestebolig i arbeidsforhold, vil gjelde for prestene etter at boplikten er opphevet.

Prester som ikke lenger vil bo i presteboliger, har nå seks måneder på å finne seg en ny bolig.

LES OGSÅ: Prester krever 100.000 kroner per år

Snudd på hodet

– Samtidig er det mange problemstillinger som ikke er avklart, for hele situasjonen blir nå snudd på hodet: Når det ikke er en plikt lenger for prester å bo i presteboliger, må denne boligen gjøres attraktiv for at prester skal ville bo i dem, sier Gunnar Mindestrømmen, leder i Presteforeningen.

– Spørsmålet om fordelsbeskatning er ikke en del av denne avtalen. Men dersom vi må betale skatt kan det føre til at mange presteboliger vil stå tomme og at mange menigheter vil stå uten prest. Mange av presteboligene er store og blir i en slik situasjon altfor dyre å bo i, mener fagforeningslederen.

LES OGSÅ: Nå ryker presteboligen – prestene fortviler

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter