Nyheter

Sur stemning i Nobel-komiteen?

Blir det sur stemning i Nobel-komiteen når Thorbjørn Jagland nå er kastet som leder?

Etter mange måneders spekulasjoner er det endelig avklart at Kaci Kullmann Five overtar som ny leder av Nobelkomiteen. Hun blir den tredje kvinne som sitter i lederstolen for verdens mest prestisjefulle pris.

I lang tid har det vært store diskusjoner om Nobel-komiteens uavhengighet opp mot politisk makt. Diskusjonen tok fart da president Barack Obama fikk Fredsprisen i 2009, og eskalerte virkelig etter at utmerkelsen ett år senere gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Ikke minst har dette vært en diskusjon om rollen til tidligere statsminister og utenriksminister Thorbjørn Jagland, nå generalsekretær i Europarådet. Han ble Nobel-komiteens leder i 2009 og knyttes naturlig opp til de kontroversielle tildelingene i 2009 og 2010.

For Arbeiderpartiet ble dette en vanskelig sak. Valgte partiet å vrake sin tidligere leder Thorbjørn Jagland, kunne det bli oppfattet som at landets største parti ga etter for Kinas diplomatiske kjør mot Norge de siste årene.

Ettersom Jagland fortsatt skulle sitte i komiteen, trodde mange at de øvrige fire medlemmene ikke hadde mage til å skifte ham ut. Det var en feil antagelse. Komiteen landet på en god løsning ved å velge den tidligere lederen av Høyre. 63 år gamle Kaci Kullmann Five har lang fartstid fra komiteen. Det er snart 20 år siden hun hadde store politiske verv for Høyre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I komiteens 114 år lange historie har det kun vært to kvinnelige ­ledere, Arbeiderpartiets Aase Lionæs, som satt fra 1968 til 1978, og Gidske Anderson i 1990. Hun rykket opp som leder da Egil Aarvik døde etter kort tids sykdom. Nå var det på tide å sette inn en kvinne.

Vi vet ennå ikke hvordan Thorbjørn Jagland reagerte på vrakingen. Han forsvant fra det konstituerende møtet uten å gi noen kommentar til pressen. Jagland har hatt mange opp- og nedturer i sitt politiske liv. Han har vist evne til å riste skuffelser av seg. Det må han også gjøre denne gangen. Makter han ikke det, må han heller trekke seg og la Arbeiderpartiet oppnevne en ny representant. Komiteen er avhengig av bred tillit, og samarbeidsforholdene bør ikke være preget av maktkamper.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter