Nyheter

Ble advart av sine egne

Flere ansatte advarte biskop Bernt Ivar Eidsvig mot skrekkscenariet som nå er blitt virkelighet: Siktelse for medlemsjuks og grovt bedrageri for 50 millioner kroner.

Problemet var at biskopen bare lyttet med ett øre – til økonomisjefen, og ikke til de mange ansatte som reagerte på det de opplevde som ukultur og mulige ulovligheter, sier flere godt informerte kilder i Oslo katolske bispedømme til Vårt Land.

LES MER: Buddhister anklager kirke for snikinnmelding

Vil ikke stå fram

Vårt Land har vært i kontakt med en rekke kilder i Den katolske kirke. Felles for de fleste er at de ikke vil stå åpent fram med uttalelser om hva som har skjedd og hvordan kirken kunne havne i en juridisk hengemyr og krisestemning på mange plan.

Biskop Eidsvigs advokat, Kjell Clement Ludvigsen, har ingen kommentar til utsagnet om at «biskopen bare lyttet med ett øre».

Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo-politiet er i full gang med etterforskning i det som per i dag ser ut til å bli tidenes største svindelsak i Kirke-Norge.

Vårt Land vet at en rekke personer har varslet og advart biskopen om det som har foregått. Og det var en politianmeldelse fra en ansatt som torsdag førte til politirazzia i Oslo katolske bispedømmes administrasjon og i boligen til biskop Eidsvig og økonomisjef Pham Cong Thuan – og til underslagsiktelse mot disse to personlig samt foretaket Oslo katolske bispedømme.

LES KOMMENTAR: En skandale uten sidestykke

Ansatt anmeldt

Vårt Land meldte onsdag at Fylkesmannen i Oslo og Akershus hadde anmeldt Den katolske kirke for medlemsjuks, men Oslo tingrett tok sin ransakelsesbeslutning allerede dagen før.

– Før helgen mottok vi også en annen anmeldelse på bispedømmet som organisasjon. Den anmeldelsen kom fra en person som er ansatt i organisasjonen, sier politiadvokat Kristin Rusdal til Vårt Land.

Dagbladet har tidligere skrevet at biskop Bernt Eidsvig ble varslet av bispedømmets egen jurist om at bispedømmet kunne ha gjort seg skyldig i straffbare forhold.

– Den som har levert politianmeldelsen er ikke denne personen, men en annen ansatt Den katolske kirke, sier politiadvokaten til Vårt Land.

LES MER: Bispekritiker Pollestad tar Eidsvig i forsvar

– Lovstridig

I intervjuer med blant andre Dagbladet har biskop Bernt Eidsvig innrømmet at han i siste halvdel av 2012 ble gjort oppmerksom på at Den katolske kirke registrerte intetanende personer som medlemmer. Blant annet la de til mennesker som kom fra i hovedsak katolske land.

Eidsvig har i intervju med Vårt Land avvist at han skjønte at praksisen var lovstridig før Fylkesmannen i Oslo og Akershus grep inn:

– Lovstridig praksis, var Fylkesmannens konklusjon da de påla Den katolske kirke å rydde opp.

Onsdag – før tilsynssaken var avgjort – kom politianmeldelsen fra Fylkesmannen. De siste dagene har sakens alvorlighetsgrad vokst, og blitt en kriminalsak.

LES MER: – Bra at biskopen er siktet

Bare Eidsvig

Torsdag dominerte biskop Bernt Eidsvig oppslagene om medlemsskandalen. Flere kilder Vårt Land har vært i kontakt med, problematiserer at ingen medier har rettet søkelyset mot økonomen som skal ha hatt ansvar for den kreative og energiske medlemsregistreringen som nå er under politietterforskning. Biskopen og økonomen i Oslo katolske bispedømme er siktet.

Eidsvig har ikke selv ønsket å uttale seg til media etter siktelsen, men han har de siste ukene gjentatt at han har ansvaret for det som er blitt gjort.

– Alle skjønner at det ikke er biskopen som har gjort dette. Hvorfor har han ikke brukt sin makt til å forhindre en praksis som mange lenge har fortalt ham er umoralsk og ulovlig, spør flere velinformerte kilder i Den katolske kirke.

Den katolske kirke har en hierarkisk struktur: Det er biskopen som er øverste leder i sitt bispedømme, med åndelig, juridisk og økonomisk ansvar.

Det er etablert flere råd og utvalg, blant annet et finansutvalg, men det finnes ikke et styre over biskopen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Administrerende direktør

Politiet har i tillegg til biskop Eidsvig altså siktet Pham Cong Thuan. Han har siden 2007 vært ansatt i Oslo katolske bispedømme som økonom, en stilling som er omtalt og definert i katolsk kirkerett.

Fra flere kilder blir det overfor Vårt Land påpekt at Thuan har fått et stadig mer omfattende lederansvar for mange sider av arbeidet i bispedømmets administrasjon. Dette illustreres ved at han i Brønnøysund-registeret er oppført av Oslo katolske bispedømme som administrerende direktør.

Eidsvig og Thuan kjenner hverandre godt helt tilbake til Thuans barneår da Eidsvig var hans prest i Den katolske kirke i Bergen. Siviløkonomen som nå er en av biskopens nærmeste medarbeidere, har også hatt mange verv og oppgaver i og for sitt kirkesamfunn.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med Pham Cong Thuan. Via sin advokat Anne Christine Stoltz avviser han å kommentere saken «mens det blåser som mest». Hun sier at han vil fortsette å forklare seg til politiet og samarbeide videre med dem.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter