Nyheter

Kvart million må på søndagsjobb

Fersk rapport anslår at 245.000 måte møte opp til butikkarbeid på hviledagen. LOs kamplyst øker.

– Det er dramatiske tall, sier leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes.

Mens regjeringen ennå ikke har publisert selve høringsdokumentet i saken, dukker nå motutredningene opp.

Fafo la i går frem beregninger om hvordan arbeidskraftbehovet blir i handelsnæringen om regjeringen får vedtatt full søndagshandel.

For mange hundretusen norske familier vil ikke søndagen lenger være den gamle kjente. Alene vil butikkarbeid kreve 245.000 ansatte på plass.

Tusenvis av frisører og vektere

Men utenfor varehandelen – i shoppingens nærhet – vil hviledagen også bli en ganske annen for alle disse:

13.000 frisører, 10.000 kaféansatte. 15.000 i næringsmiddelindustrien – eksempelvis bakere. 4000 vektere og 3000 renholdere.

Så mange i disse yrkesgruppene må ta hviledagen med familien en annen dag, dersom regjeringens hovedmodell vedtas.

290.000 må i sving

Og da blir totalantallet som med forskernes ord «eksponeres» for søndagsarbeid hele 290.000 personer.

– Er tallet for høyt? Da svarer jeg: Det er det ikke. Antakeligvis er det for lavt, sa forsker Bård Jordfald da han presenterte rapporten som er finansiert av en rekke berørte LO-forbund.

Fafo har ikke beregnet andre effekter ved utvidet søndagshandel enn det rene arbeidskraftbehovet. Men det akselererer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Handel sprer seg

Forskerne fikk klar melding da de intervjuet aktører i handelsnæringen: De store shoppingsentrene vil være dem som åpner opp først.

– Sentrene inneholder store matbutikker. Da kan ikke lavprisbutikker utenfor sentrene la være å åpne de heller. Dessuten vil kjeder som Elkjøp og Lefdahl – som ligger i eller nær kjøpesentrene – tvinges til det samme, forklarte Jordfald.

Også bilselgere vil få et annet weekend-liv. Verksteder vil selvsagt være stengt – men selgerne vil trolig innta bilbutikkene for å utnytte nye kundevaner.

Mer kveldsstengt

Erfaringer fra nabolandene Danmark og Sverige tyder på at omsetningen ikke øker. Dermed må andre grep til for å veie opp for kostnader ved å ha åpent.

En mulig konsekvens henter forskerne fra Sverige og bruker IKEA som eksempel:

I Norge har IKEA i Oslo åpent 77 timer i uken – mens bedriftens handelshus utenfor Stockholm bare holder åpent 66 timer. I Sverige er det søndagsåpent, men bare åpent til 20 på vanlige hverdager. I Norge er det søndagsstengt – men åpent til klokken 23 på hverdager.

– Konsumenten får ikke i pose og sekk. Prisen for søndagshandel kan bli at man ikke kan utnytte dagens frihet til å dra på handel sent på kvelden om hverdager, sa Jordfald.

LO-topp: Kristent ikke gærent

Leder i Handel og Kontor – Trine Lise Sundnes – var i panelsamtalen etter presentasjonen bekymret. For om så mange arbeidstakere skal i aksjon på søndagen, kan det sette lønns- og arbeidsvilkår for absolutt alle søndagsarbeidende under press.

– Men det handler også om samfunnet vårt. Jeg fikk kjempemye kjeft da jeg påpekte at saken også handler om at samfunnet er innrettet på et kristent verdigrunnlag. Men jeg synes ikke det er så gærent å påpeke dette, sa Sundnes og fortsatte:

Sjokkert over statsråder

– Verdigrunnlaget er jo nedfelt i vår egen grunnlov og historien vår er sånn at det er mye hyggeligere å spise middag sammen på en søndag. Jeg er sjokkert over at vi har en regjering som sier at det er samme hvilken dag som samler oss til refleksjon, ettertanke og hvile, sa hun til forsamlingen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter