Nyheter

Katolsk jurist stusser på anmeldelse

– Fylkesmannen burde ha ventet til opprydningsarbeidet var ferdig, mener Georg Fredrik Rieber-Mohn om anmeldelsen av Oslo katolske bispedømme.

En av Norges fremste jurister, Georg Fredrik Rieber-Mohn, finner det merkelig at Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmeldte Oslo katolske bispedømme til politiet før bispedømmets egen redegjørelse om medlemsregistreringspraksisen var ferdigstilt.

Redegjørelsen var en bestilling fra fylkesmannen, med leveringsfrist i mars.

LES MER: Biskop Eidsvig siktet for grovt bedrageri

– Kunne ha ventet

– Man kunne ventet med anmeldelsen til denne var levert, sier Rieber-Mohn, som har vært riksadvokat – og med det øverste leder for påtalemakten i Norge, høyesterettsdommer og sjef for fengselsstyret.

Også biskop Bernt Eidsvig stusser over at anmeldelsen kom nå.

- Det jeg kan si er at han er overrasket over at dette skjer mens det pågår en tilsynssak. Biskopen er likevel innstilt på å samarbeide fullt ut i denne saken, uttatte Eidsvigs advokat, Kjell-Clement Ludvigsen, til Aftenposten onsdag ettermiddag.

Biskopen har sittet i avhør fra klokken 10.00 - 14.00. Ifølge advokaten har han forklart seg grundig og detaljert om sin kjennskap til saken

LES MER: – Det er klart man vurderer sin stilling, sier Eidsvig

– Vi mener at praksisen med å registrere personer som selv ikke har meldt seg inn, som nye medlemmer, har pågått over flere år, så det var grunnlag for ikke å vente på redegjørelsen, men gå til anmeldelse nå, svarer Merethe Helstad, leder for juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

LES MER: Den katolske kirke er bedrageri-anmeldt

– Biskopen må bestemme selv

Rieber-Mohn, som selv er katolikk, ønsker ikke å uttale seg om biskop Bernt Eidsvig bør tre til side så lenge etterforskningen pågår og frem til saken eventuelt kommer til domstolen.

LES MER: – Katolsk medlemsjuks virker planlagt

– Det må han avgjøre selv.

Hos pavens ambassadør til de nordiske landene, nuntius Henryk Józef Nowacki, som holder kontor i Stockholm, er det ingen som vil kommentere politiets siktelse av Eidsvig.

– Nuntius er på reise og er ikke tilgjengelig, opplyser ambassadørens kontor.

Følg oss på Facebook og Twitter

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter