Nyheter

– IS har bortført 220 assyriske kristne

51 familier er blant fangene IS skal ha tatt. 1.200 andre familier har flyktet til to kurdiske nabobyer.

Mandag skal organisasjonen Islamsk stat angrepet 35 byer ved Kabor-elven nordøst i Syria. Byene var befolket av assyriske kristne.

IS ble slått tilbake ved den nordsyriske byen Ayn al-Arab, som kurderne kaller Kobani. Da søkte krigerne å vinne fram andre steder, og fronten ved elven Kabor var det første stedet IS klarte å rykke inn, opplyser en kilde til Emanuel Youkhana, en høytstående prest i den assyriske kirken.

Tente på kirker

Youkhana skriver i en e-post han har sendt ut til blant annet Stefanusalliansen, at mange familier klarte å flykte, og nærmere 1.200 familier oppholder seg nå i de kurdiske byene Hasaka og Qamishly. Innbyggerne i noen få av byene klarte ikke å komme seg unna. 14 unge assyrere, 12 menn og 2 kvinner, skal ha forsøkt å forsvare byen Tel Hormiz. De er nå bortført av IS. En 17-åring ble drept. Blant de andre bortførte er 51 familier fra byen Tel Shamiram. Der klarte ingen å komme seg unna. Mange av dem kan ha blitt drept i sammenstøtene.

Fra byen Tel Jazira er 81 personer bortført, byen Tel Gouran 21 personer, fra Tel Feytha fem personer og fra Qabir Shamia tre personer, ifølge opplysningene som Youkhana har fått.

Kirkene i Tel Hormez og Tel Shamiran er satt i brann.

Ubekreftede opplysninger som Yukhana skal ha fått fra en annen kilde, sier at moskeen i den sunni-arabiske byen Bab Alfaraj skal ha oppfordret medlemmer til å være til stede under et massedrap av vantro fredag.

Strategisk

Kurdiske militsstyrker har de siste dagene innledet en større offensiv mot IS i området. Militsen får støtte av amerikanskledede luftangrep, og over 130 IS-krigere er drept i angrepene, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) til NTB.

De fleste innbyggerne i byen Hasaka er kurdere, mens mange av landsbyene rundt er befolket av kristne syrere.

Områdene nordøst i Syria har stor strategisk betydning for IS fordi de binder sammen landområder som den ytterliggående opprørsgruppen kontrollerer i Syria og Irak, og ligger tett ved grensen til Tyrkia.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter