Biskop Bernt Eidsvig ble avhørt i flere timer om mistankene om medlemsjuks og grovt bedrageri i Oslo katolske bispedømme. Han nekter straffskyld i saken.
Torsdag kveld reiste biskopen hjem igjen til sin leilighet etter avhørene i Politihuset på Grønland. Han stilte frivillig til avhør, og politiet har bestemt seg for ikke å begjære ham varetektsfengslet.
– Avhørene pågikk i flere timer, og han forklarte seg grundig og detaljert om saken, sier biskopens forsvarer, advokat Kjell-Clement Ludvigsen.
Biskopen erkjenner ikke straffskyld, opplyser advokaten.
– Men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hva han har forklart, sier han til NTB.
LES MER: Biskop Eidsvig siktet for grovt bedrageri
Omfattende siktelse
Eidsvig er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om et beløp på 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år. Også bispedømmets økonomisjef og selve foretaket er siktet i saken.
– Vi hadde først en ransakingsbeslutning mot bispedømmet, men nå er også de to siktet. Dette er en alvorlig siktelse. Det er et stort beløp. Og det er snakk om å tilegne seg urettmessig fellesskapets midler, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt.
LES MER: Katolsk jurist stusser på anmeldelse
Selv uttaler Eidsvig at han sammen med den øvrige ledelsen i bispedømmet er svært ulykkelig for situasjonen som har oppstått.
– Vi gjør vårt ytterste for å gi politiet all den informasjonen de trenger. Vår hensikt har aldri vært å registrere noen mot deres vilje eller å motta støtte for ikke-katolikker, sier han.
En melding fra Eidsvig ble også lest opp av sognepresten i St. Olav domkirke i Oslo torsdag kveld. Eidsvig ba der sine sognebarn om å be for ham.
LES MER: Den katolske kirke er bedragerianmeldt
Flere i avhør
Politiet ransakte torsdag formiddag lokalene til bispedømmet i Akersveien i Oslo sentrum, og de skal også ha vært i biskopens bolig. Flere sentrale personer i saken satt torsdag i avhør i Politihuset på Grønland.
– Det inkluderer biskopen og økonomisjefen. Det er de to som er siktet, men også flere blir avhørt. De samarbeider og vitner frivillig, sier Rusdal.
Politiadvokaten kan foreløpig ikke anslå hvor lang tid det vil ta å etterforske saken.
LES MER: – Det er klart man vurderer sin stilling
Medlemsjuks
Siktelsene og ransakingene kommer etter at Fylkesmannen i Oslo og Akershus tidligere denne uka anmeldte Den katolske kirke i Norge for medlemsjuks. Kirken kan ha fått millioner av kroner mer i statlig støtte enn den hadde krav på.
Den katolske kirke skal ha funnet navn fra katolske land i telefonkatalogen, søkt opp personnummeret deres i Folkeregisteret og meldt dem inn.
Biskop Bernt Eidsvig ble gjort oppmerksom på praksisen i 2012. Året etter vedtok bisperådet å avvikle metoden, men praktiseringen av den skal likevel ha fortsatt.
Eidsvig har tidligere beklaget at vedtaket ikke ble gjennomført umiddelbart, men han mener altså fortsatt at han ikke har gjort noe straffbart.