En lenke av muslimer rundt synagogen i Oslo i helgen. Unge muslimer som tilbyr Pegida-leder Max Hermansen å vaske bort hærverket på antikvariatet hans. Og nå: initiativ til en «Solidaritetsring for muslimer» rundt moskeen i Motzfeldts gate på lørdag.
Alt dette på tre dager: Hva skjer?
Det nye engasjementet er «en slags avart av rosetoget fra 22. juli», mener Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter:
– Hvem vet hvor engasjementet kom fra, men la oss være takknemlige! Det kommer simpelthen fra noen unge muslimer som fikk den samme spiren i seg som rosetoget, sier han.
LES OGSÅ: Fredsring rundt Oslo-moské
Beklager
«En følelse av at det ikke var riktig», og «inspirert av Fredens Ring», forklarer Yousef Bartho Assidiq, prosjektkoordinator i Minotenk, initiativet til å hjelpe Pegida-lederen.
– Vi opplever at frykten Hermansen har, er reell, men kanskje litt irrasjonell. Det stemmer kanskje ikke helt med virkeligheten vi lever i. Derfor ønsker vi å vise oss frem fra en annen side, og bruke muligheten til å gi et bedre inntrykk, sier han.
– Er det ikke litt politisk spill i dette? Dere setter Hermansen i en vanskelig situasjon?
– Det tenkte vi egentlig ikke på i forkant. Det var et oppriktig engasjement fra oss. Likevel skjønte vi på responsen i etterkant at vi kanskje satte ham i en vanskelig situasjon. Det er trist, og ikke det vi ønsket. Det beklager jeg.
LES OGSÅ: Ervin Kohn: «Look to Norway»
Vil bidra
Assidiq sier de respekterer at Hermansen takker nei til hjelp, men at de fortsatt vil bidra. De har også invitert ham på kaffe og kake.
– Fordi dere syns det var så utrolig urettferdig at butikken hans ble utsatt for hærverk?
– Ja, og fordi vi tror på dialog. Vi kommer ingen vei når vi sitter på hver vår lille tue og roper til hverandre, sier Assidiq.
Han sier de så initiativet som en mulighet til dialog, og trodde det ville bli en positiv opplevelse med støtte fra uventet hold.
Imidlertid var det vanskelig å få svar. Hermansen skal, ifølge Assidiq, ha blokkert dem på Facebook, og ikke svart på SMS. Mediene videreformidlet tilbudet, og svaret fra Pegida-lederen kom på Twitter: «Muslimer vil vaske butikken min. Vil de også holde vakt i åpningstiden slik at ikke andre muslimer kaster inn en molotov-cocktail?».
LES OGSÅ: Krever antisemittisme inn i læreplanen
Til Vårt Land sier Hermansen at han ikke vet hvem muslimene som vil møte ham er, og at han ser det som gårdeiers ansvar å fjerne taggingen.
– Dessuten er det ikke selve taggingen som er problemet. Hovedproblemet er at noen mørke krefter vet om butikken min. Da er det økt risiko for angrep.
Med mørke krefter viser han til at det «er en god del, sinte, unge muslimske menn der ute».
– Vil det ikke hjelpe å få snakket med, og få beskyttelse, fra andre muslimer?
– Nei, fordi det ikke løser de store problemene med muslimsk innvandring, og det jeg kaller den store, muslimske elefanten i rommet: Den store kvinneundertrykkelsen, forfølgelsen av homofile og det enorme jødehatet blant muslimer, svarer Hermansen.