Kritikken mot Den katolske kirke på grunn av medlemsrotet hardner til. I Human-Etisk Forbunds avis, fritanke.no, skriver journalist Even Gran at det er «lettere å mistenke et overlegg i saken» når Den katolske kirke tjener store penger på å øke medlemstallet.
– Det begynner å se ut som om kirka helt bevisst har manipulert medlemslistene, sier Høyres representant i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Henrik Aasheim, til Dagbladet.
LES OGSÅ: – Katolsk medlemsjuks virker planlagt
Vurderte ikke lovlighet
Til Dagbladet innrømmet Bernt Eidsvig at han i siste halvdel av 2012 ble gjort oppmerksom på at Den katolske kirke registrerte intetanende personer som medlemmer. Blant annet la de til mennesker som kom fra i hovedsak katolske land.
Etter Dagbladets avsløringer høsten 2014 har Fylkesmannen i Oslo og Akershus konkludert med at praksisen var lovstridig.
– Ble du fortalt, eller visste du allerede i 2012 at praksisen var lovstridig, biskop Bernt Eidsvig?
– At det var problematisk og at det burde opphøre, skjønte jeg selv. Men, nei, at det var lovstridig var ikke noe jeg tenkte på, sier Eidsvig til Vårt Land.
Følg oss på Facebook og Twitter!
For lite bestemt
– Hvorfor ble det ikke allerede den gang satt en stopper for praksisen?
– Jeg var nok for lite bestemt i måten å gjøre det på.
Bisperådet i Den katolske kirke vedtok i 2013 å avvikle praksisen, men likevel fortsatte feilregistreringene.
– Visste dere i 2013 gang at praksisen var lovstridig?
– Jeg kan ikke huske at ordet lovstridig ble brukt, men at praksisen var «vanskelig å forsvare» og «ikke forsvarlig» er ordene jeg husker.
– Det gikk over ett år fra møtet i Bisperådet til Dagbladets avsløringer i oktober i fjor. Hadde praksisen fortsatt dersom Dagbladet ikke hadde skrevet om saken?
– Jeg håper at den ville vært avviklet. Det er min feil at jeg ikke gjorde det med en gang. Jeg hadde til hensikt å gjennomføre det, men satte ikke tilstrekkelig makt bak det.
Økonomi
Tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke får om lag 800 kroner per medlem i offentlig tilskudd. Fra 2010 til 2014 fikk Den katolske kirke over 70.000 nye medlemmer.
Even Gran, journalist i Human-Etisk Forbunds avis, spekulerer i at dersom bare 30.000 av disse skyldes «kreativ medlemsføring», utgjør det 27 millioner kroner bare i 2014. Han skriver i en kommentar at det er «lettere å mistenke et overlegg i saken» når medlemsøkningen har et økonomisk aspekt.
– Har du noen gang i denne prosessen blitt fortalt eller fått høre at hensikten med den massive registreringen har vært å øke Den katolske kirkes inntekter, Eidsvig?
– Ikke i en så rendyrket form. Det er klart det er et økonomisk aspekt her. Vi har vært konstant underregistrert på grunn av den store tilstrømmingen av arbeidere fra katolske land. Hovedhensikten har vært å registrere folk som er og vil være katolikker. Registeret gir oss også mulighet til å ta holde kontakt med medlemmene våre.
– Men når det er skjedd, er det dypt beklagelig. Det skyldes slurv og en metode for registrering som ikke er forsvarlig.
– Ville det ikke vært mer naturlig å bruke møtepunkter dere hadde med de utenlandske katolikkene, som gudstjenester, i stedet for telefonkatalogen for registrering?
– Jo, vi brukte dem også. Men vi har en pedagogisk utfordring. Mange har ikke hatt forutsetninger for å skjønne at man trenger å registrere seg slik som i Norge. Alle som er døpt katolsk og ikke har meldt seg ut, er katolikker uansett hvor i verden de kommer fra eller bor. En registreringsform som i Norge finnes ikke noe annet sted.
Vurderer stilling
– Du er den øverste ansvarlig for Den katolske kirke og den økonomi i Norge. Har du vurdert din egen stilling som følge av avsløringene om medlemsrot?
– Det er klart at man vurderer sin stilling i en slik krise, helt opplagt, men det er vel en beslutning man vanligvis ikke bør fatte mens krisen pågår.
– Kan denne saken få personalmessige konsekvenser?
– Ja, det kan den.