Nyheter

– Vi skal ikke lære barn å tilgi

For Ada Sofie Austegard er ikke tilgivelse et tema når hun skal hjelpe voldsutsatte barn å mestre livet sitt.

– Neste år åpner dere verdens første mestringssenter for voldutsatte barn. Hva vil dette senteret bety for landets unge voldsofre, Ada Sofie Austegard, leder av Stine Sofies Stiftelse?

– Endelig får de en plass de vil bli behandlet som superhelter. Slike barn har ingen møteplass i Norge i dag. Vårt senter blir et livsgledetilbud, og vi vil tilby mange morsomme aktiviteter for barna, i tillegg til at voksne skal kurses i å være omsorgspersoner for barn med store utfordringer. Grunnen til at vi tør å satse, er at vi har en regjering som virkelig fokuserer på voldsutsatte barn.

LES OGSÅ: Ada Sofie Austegard fikk Erik Byes Minnepris

Superheltseminar

– Hvilke aktiviteter er det barna skal mestre på senteret?

– Det blir alt fra fjellklatring, fisketur og tur til dyreparken. Aktivitetene kommer an på alderen til barna, men det vil være noe de liker.

– Skal ikke barna lære hvordan de kan takle overgrep?

– Vi skal inn på det. Vi vil ha superheltseminar i to av de seks dagene barna vil være hos oss, hvor vi vil snakke om vold mot barn generelt.

– Minst 100.000 barn utsettes for eller er vitne til vold eller overgrep årlig i Norge, ifølge Justisdepartementet. Vil barn kureres etter et opphold på senteret deres?

– Vi driver ikke behandling, men det er klart at ethvert barn vil få det bedre hvis de synes livet er morsomt. Vi behandler ikke barn med en alvorlig diagnose, slik heller ikke handikappede får behandling på Beitostølen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forstår barns sinne

– Du var selv mor til Stine Sofie Sørstrønen (8), som ble voldtatt og drept i Baneheia-saken. Du har sagt at du ikke kan tilgi overgriperne. Vil dere oppfordre barna på senteret til ikke å tilgi?

– Det blir ikke et tema.

– Er ikke det å kunne tilgi viktig i mestringsprosessen?

Hvis barn sier de er sinte på dem som har forgrepet seg, forstår vi det, og hvis de ikke er sinte, er det også helt greit. Vi skal ikke lære dem å tilgi eller ikke.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

Jeg vil ha mer fokus på voldsutsatte barn, som er det jeg brenner og jobber for. Jeg vil ha handling og ikke bare fine ord. Vi må ikke glemme at vold og overgrep mot barn er vanligere enn kreft.

LES OGSÅ: Mor: Tilgivelse er lojalitet

– Barna er hellige

– Når gjorde du noe sist for første gang?

– Det var her om dagen da jeg kjøpte et senter for 26,5 millioner kroner. Det ga en spesiell følelse å skrive under kontrakten.

– Hva er hellig for deg?

– Barna.

Barn vold og tabu

– Er det noe du ber om tilgivelse for?

– Nei, det er det ikke.

– Hva er vår tids tabu?

– Det er tabu å snakke om vold mot barn. Verken barnevern eller politiet snakker til barn på skoler om at vold er ulovlig eller at de kan kontakte oss. Det finnes kanskje unntak, men det er ikke noe system på det.

– Og sist, men ikke minst?

– Vi er utrolig lykkelige i Stine Sofies Stiftelse, og vi ser frem til å åpne verdens første mestringssenter for voldsutsatte barn.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter