Nyheter

– Det er et individ bak hvert syndrom

– Livet med et Downs-barn blir annerledes, ikke ødelagt, sier far.

Ronnie M.A.G. Larsen blogget denne uken om hvordan han og kona valgte å sette et barn med Downs til verden og om oppveksten til Ask (9).

– Blogginnlegget har fått mye oppmerksomhet i media. Er du overrasket over responsen?

– Ja. På tre dager har 150.000 lest saken. Det er ikke så overraskende at temaet engasjerer, men at så mange har klikket seg inn på artikkelen er helt fantastisk. Det viktigste for meg er å få frem at det er et menneske bak syndromet. Det er skremmende at så mange tar abort etter at de får vite at barnet har Downs.

LES MER: – Vi har ingen garantier for hvordan barna våre vil bli

Disney-oppfatning

– I artikkelen uttrykker du bekymring for at stadig færre barn med Downs settes til verden. Hvorfor velger mange å ta abort når de finner ut at fosteret har Downs?

– De tenker nok at nå er det et barn underveis. Nå blir alt fint og perfekt. Rommet må se ut som Disney. Plutselig får de beskjed om at fosteret har Downs og tenker at dette vil de aldri klare.

LES MER: Det er en reell fare for at Downs syndrom kan bli utryddet i vår del av verden

Annerledes, ikke ødelagt

– Hvorfor er mange interessert i å lese historien om Ask?

– Jeg håper det er fengende fordi det er godt skrevet. Med innlegget ønsker jeg ikke å kappe hodet av dem som har tatt abort. Men jeg vil fortelle min historie. Jeg håper det kan gjøre andre litt modigere og at de ikke tror livet ikke ødelagt når du får en unge med Downs. Det blir bare litt annerledes.

LES MER: Beskylder samfunnet for dobbeltmoral om Downs

– Hva ønsket du å oppnå med bloggposten?

– Jeg håper at fordommer om Downs kan bli avkreftet. Målet mitt er at folk skal forstå at det er et individ bak hvert syndrom. Et menneske med personlighet og likeverd, men med litt større utfordringer.

LES MER: Abortlege innrømmer at det er vanskelig å være helt nøytral

Sensitivt tema

– Tidligere i år skapte Marte Goksøyr debatt med sin forsvarstale for mennesker under grunnlovsjubileet. Hvorfor blir temperaturen så høy når det snakkes om Downs?

– Når det snakkes om Downs blir det fort snakk om abort. Det er et sensitivt tema for mange. Folk jeg kjenner har valgt å ta abort etter at de har vite at fosteret har Downs. Det må jeg respektere, men jeg vil gjøre alt jeg kan for å påvirke andre til å tenke igjennom saken en gang til.

LES MER: – De aller fleste leger har en negativ holdning til å bære fram Downs-barn

Tiggere – et problem?

– Hva er den viktigste etiske utfordring i samfunnet vårt i dag?

– For mange tenker at hvis vi sender tiggere og utlendinger tilbake dit de kommer fra, slik at vi ikke må forholde oss til dem, blir vi kvitt et problem.

LES MER: Hundrevis av nordmenn reiser til utlandet for Downs-test

– Hva er hellig for deg?

– Å kunne legge meg om kvelden og ikke trenge å frykte at barna mine blir drept i et bombeangrep. Denne friheten tror jeg ikke vi setter nok pris på, for det er ikke så lenge siden vi var okkupert.

– Hva er det rareste du har hørt om deg selv?

– Elevene på skolen der jeg jobber sa at jeg var den hotteste av tre mannlige kolleger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter