Nyheter

Uenig med paven om tukt

Den katolske biskopen i Norge vil lytte mer til Norges lover enn til pavens ord om «klasking av barn».

Barneombud Anne Lindboe reagerte med avsky på pave Frans positive uttalelser om klasking av barn.

– Når lederen for katolikkene sier at han synes det er noe vakkert med vold mot barn, så venter jeg at biskopen tar klar avstand fra det og oppfordrer sine medlemmer til å respektere norsk lov, uttalte Lindboe til NRK.

Mandag ba hun biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme om å ta klart avstand mot barnevold, også som et ledd i oppdragelse. Den katolske lederen i Norge gjorde det klinkende klart at han støtter norsk lov og er enig i lovbestemmelsen.

LES MER: Menighet oppfordrer til tukt av barn

Kultur, ikke religion

– Vi skal ikke slå barn uansett hvilken ­betegnelse en bruker for fysisk avstraffelse. Jeg tror dette har med kultur å gjøre, ikke religion­. Det er ikke mer enn 30 år siden det var tillatt å slå barn i Norge. Framskrittene er vel ikke like store rundt i verden, responderte biskop Eidsvig.

Foreldrenes rolle i familien var temaet da pave Frans sist uke tok i mot besøkende i sin residens.

Vatikanet har tidligere fått kritikk fra FN for sine holdninger til fysisk straff for barn, men paven fortalte ifølge avisen The Guardian de besøkende følgende lille historie:

– En gang hørte jeg en far si i et møte med et ektepar: Jeg må noen ganger klaske barna mine litt, men jeg gjør det aldri i ansiktet slik at de blir ydmyket.

LES MER: Endret trosbekjennelse om barnetukt

Paven la til:

– Så vakkert, tenkte jeg. Faren vet betydningen av verdighet. Han må straffe barna sine, men gjør det på rettferdig og lar etterpå saken være ute av verden.

LES MER: – Vernet er vel strengt

– Misforstått

Thomas Rosica­, som er tilknyttet Vatikanets pressekontor, skrev i en e-post til The Guardian at paven var blitt misforstått og at han snakket om «å hjelpe noen til å vokse og modnes», ikke om å begå vold eller grusomheter mot barn.

LES MER: – Det verste var ikke mserten, men fornedrelsen

Men barneombud Anne Lindboe reagerte kraftig på pave Frans utsagn:

– Oppdragervold mot barn er skadelig. Det er svært viktig at alle religiøse ledere, inklusiv et så stort forebilde for mange som paven, tar tydelig avstand fra alle former for vold mot barn, uttalte hun tirsdag til NRK.

LES MER: – Går ikke an å rise barn i kjærlighet

Hett tema

De siste dagene har tukt og fysisk avstraffelse av barn blitt et hett tema i mange norske medier, etter at Vårt Land skrev om den lille, nystartede Kilden Menighet Jæren som i sin trosbekjennelse blant ­annet skrev:

«Konsekvensene kan bli fatale dersom foreldrene ikke irettesetter og tukter barna sine, eller om barna forakter tukten.»

LES MER: – Kristne ledere tror Gud befaler kjeppen, skriver Alf Gjøsund

Barneombud Anne Lindboe politianmeldte menigheten da hun fikk kjennskap til dette.

Kilden har nå fjernet dette lærepunktet, og vil følge Norges lover.

Psykolog Kari Halstensen ved Modum Bad sier at hun har jobbet mye med mennesker fra ­religiøse miljøer. Hun mener det er svært viktig at kristne ledere tar tydelig avstand fra fysisk ­avstraffelse.

LES MER: Advarer mot ord som «tukt» og «dasking»

Har endret norm

Halstensen tror konservative kristne miljøer i det store og hele har ­endret norm når det gjelder ­fysisk ­avstraffelse.

– Men det har skjedd i det stille­. De har vanskelig for å snakke om hvorfor de har endret praksis.

Espen Ottosen, informasjonslederen i Misjonssambandet, ­uttalte lørdag til Vårt Land at norsk lov er vel streng i sitt forbud mot fysisk avstraffelse.

I et innlegg i dagens avis presiserer Ottosen at han vil «sterkt fraråde foreldre fra å bruke vold i oppdragelsen av sine barn. Vi misbruker og misforstår Bibelen, hvis vi mener at den påbyr rising av barn.»

LES MER: Dette skjer når du slår barna

Kari Halstensen tenker at misjonsleder Ottosen uttalte 
seg som han gjorde i intervjuet­ med Vårt Land, fordi «det er kortere tid siden disse miljøene endret normene sine på dette punktet»:

– Det blir et sårbart tema å ta opp i og med at man risikerer å såre den generasjonen som har utøvd fysisk avstraffelse som en akseptert del av oppdragelsen. Likevel bør de nå ta klar avstand fra det, sier hun.

LES MER: Kristne ledere må ta oppgjør med bibelsyn som fører til avstraffelse av bar, mener Helge Simonnes

Lukkede miljøer

– Bruker foreldre i religiøse miljøer mer vold i oppdragelsen enn andre miljøer?

– Dersom fysisk avstraffelse blir løftet frem som noe Gud vil vi skal bruke, så blir det brukt. I lukkede miljøer generelt er det mer vold og seksuelle overgrep siden disse miljøene er mindre tilgjengelige for korrigerende kritikk fra storsamfunnet. I tillegg er det her lettere å gjemme bort uakseptable handlinger, svarer psykolog Kari Halstensen ved Modum Bad.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter