Nyheter

Morten Harket: – Jeg ble mobbet og jeg mobbet selv

Popstjernen Morten Harket opplevde tunge år med mobbing, vold og trakassering på barneskolen. Men det mest sjokkartede var finne ut at også han mobbet andre.

Morten Harket var en av innlederne da statsminister Erna Solberg (H) inviterte til toppmøte om mobbing fredag.

– De omringet meg på skoleveien hjem og banket meg opp. I perioder kunne det skje daglig, fortalte Morten Harket i sin sterke innledning.

LES MER: Mobbeombud skulle gjerne vært overflødig

Harket, som har hatt en eventyrlig internasjonal popkarriere med bandet a-ha og som soloartist, fortalte at mobbingen startet allerede på barneskolen. Verst var det fra tredje til sjette klasse.

– I dag har jeg holdt på som artist i over 30 år. Det var det lite som tydet på i mine barneår, slo han fast.

Han fortalte om år med rituell mobbing, en totalt fraværende selvtillit og en altoppslukende følelse av å være på utsiden.

LES MER: «Foreldrekontakt hindrer mobbing»

Mobbet selv

– Men det mest sjokkartede skjedde på ungdomsskolen, da en gutt jeg var mye sammen med en dag brøt sammen og begynte å gråte. Han hadde hatt det vondt hele tiden med meg, fordi jeg hadde holdt på med ham. Det var en veldig oppvåkning for meg, for jeg trodde vi to hadde det fint sammen, forteller Harket til NTB.

Harket mener det å bygge opp barns selvtillit og selvbilde for å ruste dem mot mobbing, er helt sentralt for å bekjempe mobbing.

– Samtidig må man ikke slå ned på alt som skjer i skolegården, for det er også sunne prosesser. Vi trenger motstand for å regulere oss og bryne oss, påpeker han.

LES MER: Løser mobbesaker med helsefare

Lover løft mot mobbing

På møtet deltok også en rekke andre personer som har blitt utsatt for mobbing, samt representanter for elever, foreldre, barnehager og relevante fagmiljøer og organisasjoner. Toppmøtet markerer starten på regjeringens arbeid mot mobbing.

– Vi skal bruke 2015 til et virkelig løft mot mobbing, lovet statsminister Erna Solberg (H). Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier regjeringens mål er at mobbetallene skal gå ned år for år fremover.

Solberg berømmer Harket for hans åpenhet om egen mobbehistorie.

– Jeg tror det betyr mye for barn og unge som blir mobbet å se at livet går videre, og at det er suksessrike mennesker som har hatt vanskelig barne- og ungdomsår. Det kan gi håp i den hverdagen de står i, sier Solberg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ingen selvtillit

Mobbing ble satt høyt på den offentlige agendaen i fjor høst, etter at VG fortalte den dypt tragiske historien til Odin Olsen Andersgård. 13-åringen tok sitt eget liv etter langvarig mobbing på to skoler.

Odins mor, Kathrine Olsen Gillerdalen, har siden stått i bresjen i kampen mot mobbing. Fredag var hun en selvsagt gjest ved statsministerens bord.

– Vi ønsket å fortelle Odins historie for å belyse hvor stort og alvorlig dette temaet er. Men at det har blitt et så stort engasjement i ettertid, føles veldig surrealistisk, sier hun til NTB.

Hun hadde en klar beskjed til statsministeren:

– Barna må føle at de blir sett og hørt og tatt på alvor. Det må komme på plass rutiner og mennesker som ser disse situasjonene som det de er, og som klarer å ta tak i dem og håndtere dem. Skoler som bryter loven må oppleve sanksjoner, sier hun.

LES MER: «Den mobba er åleine, mobbarane jagar i flokk», skriv Johannes Morken

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter