Nyheter

Kan redde seks millioner barn

Dagfinn Høybråten jobber for å sikre 57 milliarder friske kroner til vaksinering av verdens barn fram mot 2020. Viktigste medspiller er Bill Gates.

Den tidligere KrF-lederen er styre­leder i den globale vaksine­alliansen Gavi, som med forbundskansler Angela Merkel som vertskap i morgen inviterer til givermøte i Berlin.

Målet er å få lovnader fra 
regjeringer og private givere om 7,5 milliarder dollar for å finansiere vaksinearbeidet fram til 2020. Den summen rekker til å vaksinere 300 millioner barn, og kan redde mellom 5 og 6 millioner liv i perioden 2016–2020.

LES OGSÅ: «Mange små handlinger gjør verden litt bedre»

Global kollekt

– Vi snakker om en global kollekt av enorme dimensjoner. Givermøtet i Berlin blir årets desidert største og viktigste mobilisering av ressurser til verdens fattigste, fastslår Høybråten.

Gavi fremstilles gjerne som en av verdens største helsesuksesser i moderne tid.

Siden starten for 15 år siden, med Nelson Mandela som første styreleder, regner Gavi med at deres bidrag til å vaksinere 
500 millioner barn har reddet 
livet til rundt sju millioner mennesker.

– Jeg har i hele mitt liv kjempet mot fattigdom og for global utjevning, men har aldri vært i nærheten av å rå over et så ­effektivt verktøy som vaksine­programmene til Gavi. Det sparer millioner av barns liv, og redder dermed indirekte fattige lands framtidige arbeidsstyrke, lederskap og økonomiske ryggrad, sier Høybråten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Suksess?

Signalene før giverkonferansen i Berlin er positive. Både viktige giverland og private bidragsytere har signalisert at de blir med på den nye storsatsingen, samtidig som flere nye kommer til.

– Man vet aldri helt sikkert om man lykkes før på selve giverkonferansen, men dette skal vi klare, sier Høybråten optimistisk.

I så fall vil kanskje hans største takk gå til verdens rikeste mann, Bill Gates, som aldri blir lei av å promotere vaksinesatsingen. Gjennom stiftelsen han og kona driver, Bill and Melinda Gates Foundation, har IBM-gründeren hittil bidratt med over 2,5 milliarder dollar til Gavi.

– Gates er uten tvil vår beste­ salgsmann og den sterkeste støtte­spiller i denne innsamlingsrunden. Han har reist verden rundt og har snakket med en rekke statsledere for å sikre nye bidrag. Gjennom stiftelsen kommer Gates også selv til å bidra sterkt til at vi når målet om 7,5 milliarder dollar, sier Høybråten.

LES OGSÅ: Kirkene og homofile står sammen mot homo-vold

Muslimske land

Nytt i Berlin blir at flere land i den arabiske verden melder seg som bidragsytere. Både India og flere andre asiatiske land er på gang, og trolig vil flere rike filantroper åpne sine konti. Canada har varslet et større bidrag, og verstnasjonen Tyskland kommer garantert til å gi mer. Det gjelder trolig også Storbritannia, som allerede er største bidragsyter etter at statsminister David Cameron i 2011 tredoblet britenes bevilgninger.

Fra Norge kommer statsminister Erna Solberg. Det vil overraske dersom hun ikke har med seg løfter om å øke Norges årlige bidrag fra 1 milliard til 1,25 milliarder kroner de neste fem årene, slik Gavi anmoder om.

– I en tid der mange land sliter økonomisk kan det virke frimodig å be om 7,5 milliarder dollar, men vi kan ikke la rike lands problemer gå ut over de fattigste. Når vi har både virkemidlene og planene som kan redde så mange liv, så har vi en moralsk forpliktelse til å rette opp noe av den store uretten som skjer i verden, sier Høybråten.

Lønnsomt

I tillegg til sparte liv vil vaksineprogrammene gi stor økonomisk avkastning. Beregninger viser at 7,5 milliarder dollar investert i vaksiner kan gi en samfunnsøkonomisk gevinst på 80–100 milliarder dollar.

– En slik gevinst tilsvarer tre fjerdedeler av alt som ble gitt i global bistand i fjor. Barn som vaksineres mot sykdom betyr sparte behandlingsutvifter for fattige lands helsevesen, mindre helseutgifter for familiene, lavere sykefravær på skole og jobb og dermed høyere produktivitet, påpeker Høybråten.

En av hans bekymringer er hvorvidt landene som nå får vaksinesubsidier fra Gavi, viser vilje til større innsats i helsesektoren og bedre fordeling av økonomisk vekst:

– Etter hvert som landene får bedre økonomi, trappes våre subsidier ned slik at de må betale mer for vaksinene. Om et års tid vil en slik utfasing starte for en fjededel av de 73 landene vi i dag støtter. Da er det avgjørende at de tar ansvar for å videreføre programmene.

Prisnedgang

Gavi kjøper vaksiner for 60 prosent av alle barn som hvert år fødes i verden. Dermed har de stor forhandlingsmakt overfor legemiddelindustrien.

– Vi bruker vår markedsmakt til å skaffe gunstigst mulig pris for vaksinene, samtidig som vi skal sikre trygge leveranser. Da jeg gikk inn som styredeler i 2011 var det med en ambisjon om å presse prisene ytterligere ned, men jeg hadde aldri drømt om at vi skulle oppnå kutt på 40 prosent som vi har klart siden da, sier Høybråten.

En ny rapport fra Leger Uten Grenser har et annet blikk på utviklingen. Den hevder at prisen på de vaksinene som Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler å gi barn, har 68-doblet seg de siste 13 årene.

– Da sammenligner de et lavere antall gamle vaksiner med dagens langt mer moderne, virksomme og omfattende vaksiner. Selvsagt vil det være en høyere pris på dagens mye bredere pakke med vaksiner som beskytter bedre mot et større antall sykdommer, sier Dagfinn Høybråten.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter