Nyheter

«Gud» slutter i NRK

Han har vært NRKs salmegeneral i over 20 år, men nå har Helge Gudmundsen sagt opp.

– Interessen for Salmeboka minutt for minutt overrasket. Er det for å gi seg på topp du nå sier opp i NRK, Helge Gudmundsen?

– Det var flere som sa at jeg nå kunne slutte med god samvittighet, siden jeg aldri ville få oppleve noe større enn «Salmeboka minutt for minutt», men det var ikke derfor, og heller ingen annen dramatikk i oppsigelsen.

LES OGSÅ: Har hatt landets største menighet som målgruppe

– Hva vil skje med salmestoffet i NRK nå, du har jo vært ved mikrofonen i over 20 år?

– Jeg mener «Salmer til alle tider» kan defineres inn i NRKs samfunnsoppdrag. De er en del av en kulturarv som jeg tror NRK ser verdien av. Jeg kan ikke love at programmet vil leve videre, men jeg tror det.

– Hvilke råd vil du gi til en eventuell etterfølger?

– Kanskje det er på tide med fornyelse etter 22 år med Helge Gudmundsen? Lag programmet ut fra dine forutsetninger og følg den nye salmebokas utvikling for å kunne gi et vidt spekter av musikalske uttrykk.

– Fortsatt lytter 300.000 til radioandakten, et annet program du har arbeidet lenge med. Hva tenker du om det?

– Det forteller meg at det finnes noe i dypet av folkesjela som man ikke vil gi slipp på. Dette ble veldig tydelig under salme-maratonet. Som Vårt Land skrev, mange av seerne så ikke på seg selv som kristne, likevel ble de sittende å se på.

LES OGSÅ: Går ikke i kirken – satt salmefast

– Ja, du har kalt det for høydepunktet i NRK-karrieren din. Har du et annet minne som vil følge deg?

– Jeg ble bedt om å avbryte ferien min for å lage om programmene etter terrorangrepet i 2011. 24. juli sendte vi et dobbelt så langt, nyinnspilt program. Den første telefonen fikk jeg før jeg kom hjem. Det var fra en overlevende fra Utøya. Han fikk for første gang utløp for sin sorg og smerte da han hørte på programmet. 25. juli ringte en bestemor som hadde mistet barnebarnet på utøya. Salmen «O bli hos meg» gjorde at hun for første gang gikk ut og kjøpte en salmebok.

LES OGSÅ: – Radioandakten er barnet mitt

– I sommer trappet du ned til 50 prosent. Nå får du ytterligere timer til disposisjon, hva skal du bruke dem til?

– Jeg skal bli mer bestefar, pappa og ektemann. Så skal jeg bli mer fotballtrener for gjengen i Flatås Lions, et lag for funksjonshemmede. De har lært meg så mye om livsglede og menneskeverd. Jeg vil også reise rundt og holde foredrag om hva spillerne har lært meg.

– Så du har ikke tenkt å pensjonere deg helt?

– Nei. Jeg kommer til å være like aktiv som nå. Mange har også spurt om jeg kan komme til dem og dele salmeinspirasjon. Så kanskje jeg kan møte lytterne ansikt til ansikt og ikke bare bak en mikrofon?

– Hva har overrasket deg mest den siste uken?

– At jeg klarte å si opp jobben.

– Hva ber du om tilgivelse for?

– Det er så mye. Men mest ber jeg om tilgivelse for alt det jeg ikke gjort, sa eller tenkte.

– Hva er vår tids tabu?

– Døden. Vi er så opptatte av å leve et vellykket liv. Men er det en ting som er sikkert, så er det at alle skal forlate dette livet. Åpenhet om den sannheten er viktig – der har vi et stykke å gå.

– Hva er det rareste du har hørt om deg selv?

– Kortnavnet mitt i NRK-systemet var «Gud», det ble det jo litt spøk av. Og så har jeg hørt så mange ganger fra spillerne i Flatås Lions at jeg er verdens beste fotballtrener, at nå begynner jeg snart å tro på det.

Mer fra: Nyheter