Nyheter

Hevder politiet har sendt ut barn i stedet for kriminelle

Endret metode for å kunne nå justisministerens mål om antall asylsøkere som skulle kastes ut.

Redd Barna reagerer kraftig på opplysninger om at politiet skal ha sendt ut barn i stedet for kriminelle for å nå målet om antall asylsøkere som skulle kastes ut.

– Dette er umulig å forstå og fryktelig inhumant, sier Janne Raanes, leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Hun mener det er kynisk dersom man sender ut barnefamilier i stedet for enkelte lovbrytere, for å sørge for at et tilstrekkelig antall asylsøkere ble kastet ut.

LES MER: Vil gi asylbarna rettshjelp

– For få

Bergens Tidende (BT) meldte tirsdag at politiet måtte legge om arbeidet for å nå justisminister Anders Anundsens (Frp) måltall.

Regjeringen hadde lovet at 7.100 utlendinger uten lovlig opphold skulle kastes ut av landet i 2014. 1.900 av disse skulle være asylsøkere. Men allerede 12. mars i fjor får Politidirektoratet (POD) klar beskjed om at «antall returer innen asyl har vært for svak». Det viser referatet fra et styringsdialogmøte med Justisdepartementet.

LES MER: Ikke rom til dem

Flere til Afghanistan og Nigeria

For å nå målene måtte ressurser internt i politiet omprioriteres. Arbeid som kastet for lite av seg, ble avsluttet. Blant gruppene som fikk mindre oppmerksomhet, var utenlandske kriminelle, som er vanskelige å oppspore og tar mye tid.

Mens det i årets åtte første måneder i fjor ble sendt ut 25 lengeværende barn, var tallet 29 i september alene. Ifølge Politiets utlendingsenhet ble det returnert flest barn til Afghanistan og Nigeria i 2014. De utsendte afghanske familiene var stort sett lengeværende. Det samme gjaldt mange nigerianere som ble returnert med et charterfly i september. 20 av passasjerene var lengeværende barn.

LES MER: SV krever ny behandling for asylbarn som er sendt ut

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget besluttet tirsdag å innkalle justisminister Anders Anundsen til en åpen høring. Flertallet i komiteen mener det ikke er samsvar mellom informasjonen Anundsen har gitt til de folkevalgte og det som har skjedd i saken.

BTs avsløringer i tirsdagens utgave, så vel som opplysningene avisen brakte fram før jul, blir tema i høringen.

LES MER: Plutselig kom asylavtalen

Kjenner meg ikke igjen

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier følgende i en epost til Bergens Tidende om de siste avsløringene:

– Jeg kjenner meg ikke igjen i BTs påstander. Faktum er at det i 2014 ble returnert 7 prosent flere i kategorien «utviste/bortviste og andre» enn det som var måltallet for denne kategorien.

– Derimot ble det returnert 5 prosent færre i kategorien asylsaker enn det som var måltallet i den kategorien. At arbeidet med utvisning ble redusert fra august 2014 er ikke riktig, skriver han.

Til NRK sier han:

– Vi har ikke omprioritert i politiet slik at det skal være lettere å sende ut asylbarn. Vi har omprioritert slik at en skal gjøre utsendingsarbeid enklere innen kategorien utviste, der de kriminelle også hører til.

LES MER: Ingen vil ha ham

Ubesvarte spørsmål

Justisminister Anders Anundsen gir følgende korte kommentar i en epost til NTB:

– Jeg tar til etterretning at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sitter med en del ubesvarte spørsmål om returer av lengeværende barn. Ut over det er det ikke naturlig å kommentere dette før høringen er gjennomført.

Følg oss på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter