Nyheter

Butikkene sikker på at søndagsåpent gir prisøkning

KrF-lederen tror regjeringen vil snu.

Høyere matvarepriser blir resultatet av regjeringens forslag om å la butikkene holde åpent også på søndager, mener bransjen selv.

LES MER: Advarer regjeringen mot søndagsåpne butikker

– Det er ingen tvil om at dagligvareprisene vil gå opp. Salget av mat vil ikke øke tilsvarende utgiftene. Det betyr at butikkene ikke får økt omsetning, bare at folk vil spre matinnkjøpene over en dag til, sier daglig leder Reidar Molthe i Dagligvarehandelen.no til VG.

LES MER: Stopper blå plan om søndagsåpent

Han er en av landets fremste eksperter på matkjedene.

Fredag legger regjeringen fram forslaget om søndagsåpne butikker, noe de etter alle solemerker får flertall for i Stortinget. Kompromisset er imidlertid at hver enkelt kommune selv skal avgjøre om søndagsåpent skal være greit.

LES MER: Widvey snart klar med søndagsåpen

Dyrere

Ifølge VG er konsekvensene av søndagsåpne butikker flere enn bare høyere priser. Mindre butikker som ikke har kundegrunnlag eller ressurser til å holde åpent, blir taperne. Samtidig sier alle de store dagligvarekjedene at de vil holde svært mange av sine butikker åpne på søndager, noe også de to største kjøpesentereierne, Olav Thon Gruppen og Sektor Gruppen, sier de vil gjøre.

LES MER: Ber Widvey ta ekstrarunde om søndagsåpent

En rapport som Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har laget, konkluderer også med at matprisene vil gå noe opp når butikkene får anledning til å holde åpent på søndager.

LES MER: Igjen ser vi at regjeringen er på kollisjonskurs med flertallet i folket, skriver Jon Mange Lund

Høyre og Frp har lenge ønsket å avvikle søndagen som handlefri dag, og får flertall på Stortinget ettersom Venstre mener dette er opp til hver enkelt kommune å avgjøre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Viktigst for KrF

Likevel mener KrF-leder Knut Arild Hareide at det er mulig å overbevise regjeringen om å snu i saken.

– Vårt spørsmål til regjeringen er om de ønsker å presse dette gjennom. Dette er viktigere for KrF enn det er for regjeringen, sier Hareide til Klassekampen.

Han er ikke i tvil om at partiet faktisk kan stikke av med seieren i denne saken.

LES MER: Fortsatt flertall mot søndagsåpne matbutikker

– Jeg tror den kan vinnes på at folket, næringen, de ansatte, miljøbevegelsen og kirken er imot, og at regjeringen ikke opplever denne kampen som viktig nok, sier Hareide, som heller ikke har særlig stor tro på Venstres løsning.

Hareide er imidlertid helt enig med de andre partiene om at det er behov for en opprydding i dagens regelverk.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter