Nyheter

– Vil få politiske konsekvenser

Nå har truslene mot ukeavisen blitt virkelighet, sier journalist og Frankrike-kjenner.

– Det er sjokkerende at noen går inn i en redaksjon og skyter vilt rundt seg mot mennesker som utøver yrket sitt. Det ryster helt grunnleggende sider ved våre demokratier, sier en preget Tove Gravdal til Vårt Land.

Sterke reaksjoner

Den erfarne journalisten i ukeavisen Morgenbladet følger fransk samfunnsliv tett på.

Hvordan reagerer franskmennene?

– Med sjokk og fordømmelser. Vi vet ennå ikke sikkert hvem som står bak, men det faktum at gjerningsmennene ropte Gud er stor på arabisk under angrepet, tyder på at jihadister kan stå bak. Frankrike har opplevd slike angrep før, senest da en jødisk barneskole ble angrepet i Toulouse i april 2012. Nå som da, er reaksjonene veldig sterke.

LES OGSÅ: – Et rystende angrep på et antirasistisk magasin

Sterk satiretradisjon

Den satiriske ukeavisen Charlie Hebdo har de siste årene publisert flere Muhammed-karikaturer, ifølge Gravdal.

– Derfor har de blitt utsatt for trusler og hatt politivakt foran lokalene i lang tid. I november 2011 ble de utsatt for en brannstiftelse, sier hun.

Ukeavisen har røtter i den venstreradikale avisen Harakiri, som ble grunnlagt i 1960, forteller Gravdal. Den ble relansert som Charlie Hebdo i 1970.

– Franske medier har en veldig sterk satiretradisjon. De satiriske utgivelsene har en veldig mye viktigere rolle i Frankrike enn i Norge. De har vært ganske ledende som nyhetsbærere, sier journalisten..

Karikaturdiskusjon

Frankrike har de samme karikaturdiskusjonene som i Norge, ifølge Gravdal.

– I prinsippet er alle enige om at man i et moderne demokrati skal kunne drive satire, også med religiøse idoler. Men det viser seg i praksis at veldig mange har latt være på grunn av truslene som følger med å karikere profeten Muhamed. Nå kan det se ut til at truslene er satt ut i live, sier hun.

LES OGSÅ: «En beksvart dag»

– Hva vil dette bety?

– Frankrike har allerede høynet sikkerhetsnivået etter hendelsen. Det er helt klart dette er en veldig rystende hendelse i fransk offentlighet. Hvis det viser seg at jihadister står bak, vil debatten om bekjempelse av slik terrorisme, blusse kraftig opp.

Politiske konsekvenser

– Vil dette få politiske konsekvenser?

– Det vil ha betydning for debatten rundt hvordan man bekjemper radikalisering, for eksempel. Frankrike har forholdt seg til trusselen fra islamistisk terrorisme mye lenger enn oss, sier Gravdal.

I 1995 ble åtte drept i flere attentater gjennomført av radikale islamister, påpeker hun. Ifølge Wikipedia fant det største av dem sted 25. juli, da en gassbeholder eksploderte på togstasjonen Saint-Michel i Paris. Åtte døde, 80 ble skadet.

LES OGSÅ: – Tolv drept i skyting i lokalene til fransk satirisk blad

Angrepene ble utført av «Armed Islamic Group» (GIA), som tok borgerkrigen i Algerie til Frankrike. Den islamistiske gruppen hadde som mål å gjøre Algerie til en islamsk stat, ifølge det åpne nettleksikonet.

– Allerede på 1980-tallet var radikalisering en problemstilling, altså lenge før 11. september. Mange attentater er oppdaget og stanset ved hjelp av etterretning. Dette angrepet vil skape en fornyet debatt om hvordan terrorisme skal bekjempes, og det vil komme mange nye, politiske utspill, sier Tove Gravdal.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter