Nyheter

Gi deg rik!

Hvor mye skal en milliardær gi bort av sin formue? Hvor mye skal et rikt land gi til andre land?

Statsminister Erna Solberg feirer jul hjemme i Bergen. I denne byen finner hun landets største filantrop. Finansmannen Trond Mohn har sprengt alle standarder for donasjoner. Like før jul kom han og familien på banen med en ny milliard. Denne gangen til Bergens forskningsstiftelse.

LES SAKEN: Inspirerer til ­giverglede

Nylig ble Knarvik kirke vigslet. Orgelet til fem millioner kroner var en gave fra Trond Mohn. I løpet av noen år skal han ha gitt bort tre milliarder kroner til gode formål. Ikke alt har vært like nyttig. Donasjoner fra Mohn kunne ikke hindre at Brann rykket ned.

LES OGSÅ: – Lær barna at de ikke alltid kan få det de ønsker seg

Det er aldri lett å fastslå hvor stor formue en rikmann sitter på. Dermed er det ikke enkelt å regne gaveprosenten, verken av formue eller hans årlige inntektsstrøm. Men uansett må givergleden til Mohn være en mektig utfordring til andre rikfolk og til den norske staten.

Nasjonen Norge har en målsetting om at bistandsbudsjettet skal være på én prosent av totalrammen i statsbudsjettet. Den nåværende regjering har forsøkt å trekke den under prosenten, men flertallet på Stortinget har stått på sitt. Vi må i fullt alvor stille oss spørsmål om én prosent er tilstrekkelig når vi ser hvor ulikt godene er fordelt i verden. Norge har en økonomi som ligger skyhøyt over de fleste andre land.

Trond Mohn er bærer av sosialdemokratiske ideer. Han har gitt mye penger til det tidligere arbeiderpartiorganet Bergensavisen, og han støtter aktivt den nye tenketanken Agenda. Men det er gjennom sin givervilje han understreker hva dette handler om. Det er ikke rettferdig at én mann eller en familie skal sitte på så mye penger når det er så mange som har for lite.

LES OGSÅ: – Absurd julegavemani

Dette budskapet må formidles og understrekes. Det er aktuelt for landets øvrige to hundre milliardærer. Det er aktuelt for nasjonen Norge, og vanlige lønnsmottakere kan heller ikke vri seg unna. Gir vi så det monner?

Den rødgrønne regjeringen jobbet ikke spesielt aktivt for at folkets giverglede skulle øke. Skattefritaket for gaver stod hugget fast på 12.000 kroner i perioden på åtte år. Det borgerlige flertallet på Stortinget økte det til 16.800 kroner for 2014, og i 2015 er det steget til 20.000 kroner. Disse økningene er kommet på plass etter press fra mellompartiene Vesntre og KrF.

Det er et godt nyttårsforsett å skape en nasjon av givere. Trond Mohn er et forbilde. Han har oppdaget en dyp sannhet: Det går an å gi seg rik.

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Mer fra: Nyheter