Nyheter

Våpenstøtten øker i USA

For første gang på over 20 år, mener flertallet av amerikanere nå at retten til å eie våpen går foran våpenkontroll. – Polariseringen mellom tilhengere og motstandere av våpen øker, sier forsker.

Pew Research Center har undersøkt amerikanernes våpenstøtte i flere tiår. Nylig la de fram ferske tall som viser flere oppsikts­vekkende funn:

52 prosent sier det er viktigere å beskytte amerikanernes rettig­heter til å eie våpen enn å kontrollere eierskap av våpen. 46 prosent mener det er viktigere å ha kontroll med våpnene.

Flertallet mener også at våpen gjør mer for å beskytte mennesker enn å utsette mennesker for risiko.

Nesten dobbelt så mange svarte­ amerikanere mener retten til å bære våpen er viktigst, sammenliknet med for to år siden.

LES OGSÅ: «Demonen» i Ferguson

Økt våpenstøtte

For to år siden ble USA rystet av en skytetragedie. 14. desember 2012 skjøt og drepte 20 år gamle Adam Lanza 20 barn og 6 voksne ansatte ved Sandy Hook Elementary School. I målingene som Pew gjorde i ­etterdønningene av skyteepisoden i Newton, mente et flertall at kontroll med våpen var viktigere enn retten til å eie våpen.

Siden januar 2013 har imidlertid våpenstøtten økt.

Økt polarisering

En av dem som har fulgt med på amerikanernes forhold til våpen er Leif Magne Lervik. Han er lektor og jobber med en doktorgrad om våpenkultur i USA. Han sier de ferske tallene om våpenstøtte blant amerikanere stemmer godt overens med en tendens han har sett lenge.

– Vi ser en økt polarisering mellom forkjemperne for våpen­rettigheter og dem som ønsker mer kontroll med våpen, sier han.

Styrkeforholdet mellom dem som kjemper for retten til å bære våpen og dem som ønsker mer våpenkontroll er relativt jevnt og stabilt, mener en annen USA-­ekspert, Jan Arild Snoen, som jobber­ i tenke­tanken Minerva.

LES OGSÅ: Ny skyteepisode på skole i USA

Like etter en episode med skole­skyting, øker gjerne andelen­ som vil ha mer kontroll med våpen.­ Men etter en tid normaliserer det seg igjen, sier han.

Dette skyldes at amerikanernes syn på våpen handler om underliggende verdier og oppfatninger, som ikke påvirkes så lett, mener Snoen.

Mens tilhengerne av strengere­ kontroll med våpen, mener et forbud vil føre til færre drap og mindre vold, bruker amerikanerne som støtter retten til å bære våpen gjerne to argumenter: Det første handler om å gjøre krav på en rettig­het som stammer fra Grunnloven. For mange amerikanere er retten til å eie våpen en del av deres selvforståelse. I tillegg har mange amerikanere ingen tro på at det vil bli mindre vold ved å forby våpen. En del tenker dessuten at et våpenforbud vil føre til at det bare er de kriminelle som sitter igjen med pistoler og geværer.

Identitet

Også Lervik mener retten til å bære våpen er et identitetsspørsmål for grupper i den amerikanske befolkningen.

– For mange amerikanere handler retten til å bære våpen om å definere seg selv. Ideen om å skulle ta vare på seg selv, det de tror på og har kjært står veldig sterkt, sier han.

Det historiske bakteppet for amerikaneres holdninger til ­våpen er sammensatt og strekker seg tilbake til det andre tillegget til grunnloven i 1791, forklarer Lervik

Lenge var det liten oppmerksomhet eller uenighet rundt dette tillegget. Men på 1960-tallet ­endret dette seg veldig. Innenfor det juridiske samfunnet begynner man å diskutere rett på våpen for å ­beskytte seg selv.

På 70-tallet skjer det en liten revolusjon, ifølge USA-kjenneren.

– Da går National Rifle Association (NRA) fra å være en slags liten speiderforening til å bli en knallhard lobbymakt for retten til å eie våpen. Dette utvikler seg utover på 80-tallet og fremover. En del hendelser spiller også inn i våpendebatten.

Attentatforsøket på president Reagan sparket i gang bevegelsen­ som kjempet for økt kontroll med våpen. Imidlertid har våpenrettsbevegelsen fortsatt å være en ­betydelig maktfaktor i amerikansk politikk.

To høyesterettsdommer fra 2008 og 2010 har også vært avgjørende for amerikansk våpen­politikk. Til sammen har disse dommene befestet retten til å eie våpen og satt kursen for våpenlinja, forklarer Lervik.

– Delstatene kan i stor grad ­bestemme bæretillatelse og ­lignende, men de kan ikke lenger­ forby våpen, sier han.

LES OGSÅ: Obama skjerper kampen for strengere våpenkontroll

Svekket tillit

Et av funnene i Pew-undersøkelsen er at dobbelt så mange svarte amerikanere­ ­mener retten til å bære våpen er viktigst, sammenliknet med for to år siden.

Hendelsene i Ferguson, hvor mørkhudede Michael Brown ble skutt av politiet, førte til en enorm økning i salget av våpen, ifølge Lervik.

Helt fra Martin Luther King Jr. sin tid har ideen om ikke-voldelig motstand vært toneangivende blant svarte i USA.

– Men troen på ikke-vold er på vikende front. Tilliten til politiet og maktapparet har blitt svekket som følge av Ferguson-skytingen, sier Lervik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter