Nyheter

Stopper blå plan om søndagsåpent

Venstre kommer til å sørge for at Høyre/Frps løfter om søndagsåpne butikker havarerer.

Like over nyttår lanserer kultur- og «helligdagsminister» Thorhild Widvey høringen som er regjeringens første skritt mot søndagsåpne butikker. Venstre-leder Trine Skei Grande avslører nå at regjeringen ikke får viljen sin.

– Vi kommer bare til å stemme for vår politikk, ikke regjeringens, er meldingen fra Grande, som dermed skaper dramatikk:

Høyre og Frp er nemlig helt avhengige av Venstres stemmer for å få igjennom velgerløftet om at butikker skal få ha åpent på søndager.

LES OGSÅ: Helligdagsfred

Program-nei

KrF er alt gått i nei-allianse med Ap, SV og Sp. Når KrF altså ikke er på lag med regjeringen, har de blåblå etter det Vårt Land erfarer alltid regnet med hjelp fra Venstre.

Men i Venstres stortingsprogram er det ingen åpning for en ny landsomfattende reform der alle butikker fra sentralt hold får et nikk til å åpne dørene på søndager. Tvert i mot står det at partiet vil fjerne de statlige begrensninger av åpnings og skjenketider og «la slike begrensninger fastsettes av den enkelte kommune».

Hybrid-løsninger

Altså er det kommunestyrene som skal vedta akkurat den handelsformen som passer dem best.

– Det er denne modellen som kan skape flertall i Stortinget, mener Grande.

LES OGSÅ: Widvey snart klar med søndagsåpent

Blir den vedtatt kan store kommuner med blått flertall – som Oslo – vedta full søndagsåpning. Men en rekke andre vil ha full anledning til å vrake søndagsåpent. Det kan fort bli enden på visa, spesielt i sørvestlige deler av landet. Der er den folkelige motstanden mot full søndagshandel stor.

Dessuten oppstår også et vell av hybridløsninger: Kommuner kan vedta søndagsåpent visse deler av året – eller i perioder av det.

Grande: Forhandler ikke

Kulturminister Thorhild Widvey sa til Vårt Land nylig at hun ville sende søndagsreformen ut på høring tidlig i januar. Målet er å få vedtatt åpne søndagsbutikker før stortingsvåren er omme.

Overfor Vårt Land signaliserer Grande at partiet ikke har noe å gå på i denne saken.

– Kan dere forhandle med regjeringen om en mellomløsning eller vil Venstre stå hardt på egen programformulering?

– Venstres standpunkt er så langt regjeringen kan komme i Stortinget.

– Hvis dere ikke snur dere litt og til slutt hjelper frem visse endringer?

– Vi har ingen grunn til å snu oss når vi kan få flertall for primærstandpunktet vårt, svarer Grande.

Dermed får regjeringen valget: Slutte seg til støttepartner Venstre – eller bli nedstemt når også andre stortingspartier trolig godtar Venstres løsning sekundært.

LES OGSÅ: Ber Widvey ta ekstrarunde om søndagsåpent

Tror på løsning likevel

Kulturminister Thorhild Widvey ønsket for en uke siden ikke å svare på om hun hadde forventet mer forhandlingsvilje fra Venstre. Hun vil heller ikke si noe om hva hun mener om deres forslag, med kommunal regulering. Widvey mener Grandes utspill ikke er slutten på søndagsreformen.

– Vi arbeider med denne saken, og vil både i regjering og sammen med samarbeidspartiene på Stortinget finne gode løsninger for søndagsåpne butikker, sier Widvey.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter