Sakene om fattige familier som ikke har råd til det barnet ønsker seg til jul, fyller tradisjonen tro media før jul. Kommentarfeltene renner over av to typer tilbakemeldinger, de som føler seg grepet og vil sende gaver til den familien som står frem, og de som sier at dette er resultat av et gavehysteri og at det er på tide med måtehold. Barn må lære at det finnes andre ting enn gaver som gjør julen bra.
LES MER: Fattighuset: Man klarer seg uten Ipad til jul
‘Lett å si’
Mari Rysst er sosiolog og forsker på barn og barnefamiliers forhold til ting og forbruk. Hun mener det er lett for de rike familiene å si at vi må ha måtehold om hvor mye gaven til barnet skal koste. For familiene som sliter med å få endene til å møtes, er det en helt annen verden.
– Familier med god råd vet at de kunne kjøpt det barna ønsker seg om de ville. Mens de som har lite, gjerne vil vise omverdenen og barnet at de har råd til å gi barnet den tingen han eller hun ønsker seg til jul, sier Rysst som jobber Ved Statens institutt for forbruksforskning.
LES KOMMENTAR: Brukt er ikke best, skriver Une Bratberg
Store forskjeller
Hun mener vi ofte underkjenner at det er store forskjeller på hva norske familier har å rutte med både til jul og ellers i året.
– Presset for hva det forventes at ungene dine har av utstyr og ting varierer etter hvilket miljø og hvilken skole barnet vokser opp i og identifiserer seg med. Men det er større inntekstforskjeller i Norge enn det vi liker å tro, sier Rysst.
LES MER: Han tar oppgjør med konsumjulen
Foreldrebekymring
Randi Wærdahl, forsker ved Agderforskning, mener Rysst delvis har rett.
– Når man har penger, er det lett å være moralist og si at vi skal være måteholdne med gavene. Det blir et ideologisk valg. Men om man ikke har penger blir det annerledes. Det som fremstår som et moralsk valg for de rike, blir en unnskyldning for de fattige, sier Wærdahl.
Hun forsker på barn og barndom og tror kanskje det er de voksne som kjenner mest på at det er trangt økonomisk i juletider.
– Foreldrene bekymrer seg og det gjør foreldre alltid. Det er fint, for det betyr at de er opptatt av at barna skal ha det bra. Men jeg tror de ofte bekymrer seg mer enn det er grunn til, mener hun.
Hennes erfaring er at barn ofte ikke har så store forventninger til julegavene som foreldrene tror.
– Barna er gjerne både mer realistiske og mer idealistiske enn vi tillegger dem evnen til. Det som føles ille for et barn er om familien ikke har råd til å feire jul, ha julemat og kose seg sammen, sier Wærdahl.
Følg oss på Facebook og Twitter
Rekordbeløp
I snitt vil nordmenn bruke 5.622 kroner hver på julegaver i år, ifølge Nordeas julehandelundersøkelse. Det er 11 prosent økning fra i fjor.
Bergens Tidene har spurt 300 foreldre om hvorvidt de bekymret seg for at de ikke kunne gi barna det de ønsket seg til jul. Én av ti svarte at det var noe de engstet seg for.
• «Barna ønsker seg helst Playstation, TV, nettbrett osv. Vi kan ikke kjøpe slike dyre ting».
• «Jeg er redd barna skal falle ut av venneflokken og skille seg ut. Jeg er redd de får kommentarer om at de ha fått for lite».
• «Det er stort press fra barnets venner og lokalmiljø om dyre, flotte gaver».
Sammenlignet med hva vi i snitt bruker på gaver, kan det ikke stemme at nordmenn flest gir barna sine Playstation eller Ipad til jul. Men Rysst er redd reklamen på mange måter klarer å få folk til å tro det.
– Det er svært uheldig, mener hun.
LES MER: Ansatte vil beholde julegavene selv
Konstant
Randi Wærdahl ved Agderforskning synes også at noe av julegavereklamen går over grensen til det absurde. Likevel tror hun ikke det er grunn til å påstå at det blir verre å være fattig av den grunn. Det er alltid vanskelig å være fattig, sier Wærdahl.
Hun mener det er langt viktigere for et barn er å ha er de tingene som gjør det mulig å delta i de sosiale aktivitetene han eller hun liker, enten det er teater, fotball eller ballett.
– Det er en hverdagsproblematikk, og ikke noe som er spesielt knyttet til julen, sier Wærdahl.