Nyheter

KrF krever svar om mobilovervåking

KrF vil be om svar fra regjeringen etter avsløringen om at det foregår overvåking av mobiler rundt Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen.

Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen sier partiet vil be om en redegjørelse i Stortinget om hva sikkerhetsmyndighetene har kjent til.

– Hva er grunnen til at vi får kjennskap til dette først gjennom aviser som samarbeider med private som har greie på dette? Det er noe av det man må grave i, sier han til NTB.

– Ikke på radaren

– Vi har behov for å få vite hva offentlige myndigheter, både politiet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, har visst. Det virker som de ikke har hatt dette på radaren, men det skal jeg ikke felle noen forhåndsdom over, sier han.

LES OGSÅ: Aftenposten: – Stortinget overvåkes av hemmelig spionutstyr

Syversen sier at redegjørelsen ikke må skje i full åpenhet, slik at sikkerhetsarbeidet blottstilles til nytte for dem som «ikke har rent mel i posen».

– Sentrale institusjoner

Han har lite forståelse for uttalelsen fra Politiets sikkerhetstjeneste om at de ikke har til hensikt å «løpe rundt og finne selve utstyret». Syversen påpeker at vi her ikke snakker om en hvilken som helst boligvei.

– Det er ikke snakk om å løpe rundt. Vi snakker om de mest sentrale institusjonene vi har i landet, og som behandler sensitiv informasjon, sier Syversen, og gjør det klart at han forventer en «proaktiv» håndtering.

– Vi forventer at det foretas etterretningsarbeid rundt de mest sentrale institusjonene i vårt land. Hvis ikke blir det enda flere spørsmål å stille.

Sofistikert

Han sier stortingsrepresentantene har blitt godt brifet om hvordan de bør håndtere hemmelig informasjon, men påpeker at det finnes mye sofistikert utstyr og metoder.

– Vi må erkjenne at mennesker er mennesker, og at alle gode råd ikke alltid blir fulgt, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter