Nyheter

Ber Widvey ta ekstrarunde om søndagsåpent

Nei-allianse av KrF, Ap og Sp ber om ekstrautredning om søndagsåpne butikker. Ellers vil de bruke stortingsmakt.

Det bygger opp til det avgjørende slaget om hvor mye åpnere butikker flest skal være på søn- og helligdager.

– Det kommer en høringssak om søndagsåpne butikker ganske snart. Deretter står Stortinget for tur, bekrefter kulturminister Thorhild Widvey overfor Vårt Land.

KrF med rødgrønne

Men i Stortingets vandrehall er en trio klar til å gjøre sitt for å bremse flere søndagsåpne butikker. KrF slår lag med både Ap og Sp – og fremmer følgende krav:

– Lag en egen konsekvensvurdering – lytt til organisasjoner som ønsker nettopp dette, er meldingen fra Sps Marit Arnstad, Aps Arild Grande og KrFs Geir Jørgen Bekkevold.

LES OGSÅ: Ingen tidsplan for søndagsåpne butikker

Organisasjonsopprop

Før helgen signerte 11 norske organisasjoner en oppfordring til regjeringen om å gjøre en helhetlig konsekvensutredning før Stortinget sier ja eller nei til søndagsåpne butikker.

Direktør i Virke, Ingvill Størksen, og styreleder i Frivillighet Norge frontet kravet fra koalisjonen av næringsinteresser og organisasjoner. Deriblant Den norske kirke.

Dermed gir de politisk støtte til koalisjonen av ideelle organisasjoner og næringsinteresser som før helgen gjorde det samme: Frontet av Virke-direktør Ingvill Sørksen og styreleder Sturla Stålsett i Frivillighet Norge.

«Hør på organisasjoner»

– Vi har fått innspill fra en bred allianse, som på ulikt grunnlag er imot søndagsåpning av butikkene. De fortjener at vi politikere går en runde til før en slik reform vedtas, sier Sps Marit Arnstad.

– Regjeringens egen høring vil bare dreie seg om de konkrete endringene. Vi vil ha på bordet en bred samfunnsanalyse foran et vedtak, sier Ap-talsmann Arild Grande.

LES OGSÅ: KrF krever å bli hørt om sex og søndag

KrFs talsmann i familie- og forbrukersaker følger opp:

– Det er ingen hemmelighet at KrF er veldig skeptisk til endringene. Det handler ikke bare om helligdagsfred, men hva saken gjør med samfunnet vårt. Det blir større press på arbeidstakere, på familier, på arbeidsgivere og dyrere for arbeidsgivere, sier Geir Jørgen Bekkevold.

Venstre vipper?

KrF er i spørsmålet om søndagsåpne butikker på kollisjonskurs med de blåblå og til en viss grad sentrumskollega Venstre.

Men selv Venstre kan være en potensiell alliert for alliansen av Ap/KrF/Sp og ventelig SV.

LES OGSÅ: Kampen om søndagen skal avgjøres i år

For om ikke Widvey vil lytte til kravet om egen konsekvensvurdering, så planlegger troikaen et eget stortingsforslag om dette. Et slikt utspill har potensial til å samle flertall mot H/Frp-regjeringen – og Widveys søndagsåpne butikker.

– Hvis man ikke lytter til organisasjoner og protestene, kan vi komme til å fremme et dokument 8-forslag, varsler Arild Grande.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter