Nyheter

– Bagatelliserer skilsmisser

Har to mennesker virkelig giftet seg hvis de ikke vil dele seng på bryllupsnatten? spør Espen Ottosen.

TVNorge skal lage en ny sesong av realityserien «Gift ved første blikk» og jakter nå seks nye deltakere. TV-kanalen melder om gode seertall for det omstridte programmet hvor unge mennesker sier ja til å gifte seg med fremmede.

LES SAKEN HER: Søker nye som vil gifte seg med ukjent partner …

– Gode seertall

325.000 så sesongavslutningen som endte med at ett av de tre parene, Annabelle Bauer og Vebjørn Tveiterås, valgte å forbli gift, melder TVNorge.

– Vi veldig glade på Annabelle og Vebjørns vegne. De feiret halvtårs bryllupsdag på søndag, og vi er veldig fornøyde med at Gift ved første blikk ga dem anledningen til å finne kjærligheten, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og SBS Discovery, i en pressemelding.

– Helt i starten var jeg veldig usikker, fordi jeg følte en kjemi, men ikke noen tiltrekning. Med dette konseptet kom vi imidlertid hverandre veldig nær så fort, og etter at jeg flyttet inn skjønte jeg at dette kunne bli noe mer, sier Annabelle Bauer til kjendis.no.

Serien er i snitt sett av 331.000. Skotland er spesielt fornøyd med responsen på sosiale medier.

LES ANMELDELSEN HER: Ikke veldig giftig om arrangert ekteskap

Etterlyser sex

En som ikke er like fornøyd er Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet.

«Vi kan konstatere at to ekteskap i løpet av fire uker ble til to skilsmisser», skriver han i et debattinnlegg i Aftenposten.

Han mener TVNorge har kommunisert både til parene og seerne at ekteskapene ikke uten videre er alvorlig ment.

Samtidig stiller han spørsmål ved om parene i serien virkelig ble gift.

Ottosen er kjent for å kritisere realityprogrammer som innebærer sex mellom mennesker som knapt kjenner hverandre. Nå etterlyser han slik sex.

– Fraværet av sex illustrerer at ekteskapene fremstår som lite reelle.

Likevel forstår han godt at parene, som er fremmede for hverandre, dropper dette.

Proforma ekteskap

Han sammenlikner ekteskapene i «Gift ved første blikk« med proforma ekteskap som inngås for å få opphold i Norge. Slike ekteskap er ulovlige.

«Ved mistanke sjekker Utlendingsdirektoratet blant annet hvor godt ektefellene kjenner hverandre. Her ville nok deltagerne i Gift ved første blikk fått problemer», skriver han i debattinnlegget.

I tillegg bruker han katolsk tenkning for å begrunne sitt standspunkt.

«Ifølge katolsk tenkning er et ekteskap ugyldig uten samleie. Mye kan sies om bakgrunnen for en slik praksis – og tankegangen som ligger bak. Men de fleste nygifte vil vel mene at et ekteskap uten sex er stusslig.»

LES MER: Norsk prest arrangerer ekteskap

Følte det som et overgrep

Realityserien har fått mye kritikk. I fjor ble det samme konseptet vist på den danske, statseide TV-kanalen DR3. Flere mente at programmet tok for lett på ekteskapet og gjorde det til en lek. Serien ble imidlertid en seersuksess.

LES SAKEN HER: – Det var et overgrep mot mine grenser

– Slike ekteskap ryker

Også her hjemme har flere vært skeptiske.

– All erfaring viser at forhold inngått på TV ryker. Jeg har ingen tro på at det kan komme lykkelige ekteskap ut av et slikt konsept. Dette er det ultimate eksempelet på at realitysjangeren ikke har noen grenser, sa psykolog og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, til Vårt Land i sommer.

LES SAKEN HER: Norsk prest arrangerer ekteskap

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter