Nyheter

Budsjettknekk for regjeringen

Statsbudsjettet har tatt knekken på regjeringens flertall. I løpet av høsten har regjeringspartiene mistet 300.000 velgere.

Arbeiderpartiet setter på nytt rekord i vår meningsmåling for november. Med 41 prosent oppslutning er partiet tilbake i gammel storhetstid da partiet styrte landet. Det mangler bare 10 representanter på at Ap har flertall alene i Stortinget, og siden SV kommer over sperregrensen, er det solid rødgrønt flertall på Tinget.

Situasjonen er tilsvarende dyster for Erna Solbergs regjering. Med bare 33,5 prosent og 58 mandater for Høyre og Fremskrittspartiet til sammen, og med Venstre under sperregrensen, er regjeringens grunnlag falt sammen. Ap alene er større enn regjeringen og dens støttepartier til sammen.

KOMMENTAR: Forstår ikke sentrum

Sofavelgerne

Mens Arbeiderpartiet har en knallsterk lojalitet på 95,6 prosent, faller Fremskrittspartiets ned til 58,8. Det er først og fremst til sofaen Frp mister velgere. Siden august har nesten 100.000 Frp-velgere gått over til vet ikke-gruppen. Samme tendens ser vi hos Høyre. 125.000 av de som ville stemme Høyre i august, sier nå at de ikke vet hvem de vil stemme på. Det er færre som har gått til Arbeiderpartiet: omtrent 30.000 Høyrevelgere og 15.000 Frp-velgere.

Arbeiderpartiets framgang skyldes også i hovedsak at usikre velgere har kommet tilbake: 95.000 av de som var usikre i august, sier nå at de vil stemme Ap.

Sosialistisk Venstreparti har også hatt en jevn framgang i hele høst, og bryter nå for første gang gjennom sperregrensen med akkurat 4 prosents oppslutning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

KrF-uttelling

Kristelig Folkeparti ser ut til å ha tjent på sin innsats for å endre regjeringens budsjett – og dermed en markering av avstand til regjeringens politikk. KrF går fram 1,4 prosentpoeng til 6,3 prosent. Det er første gang siden stortingsvalget at KrF kommer over 6 prosent på vår måling. KrF har dessuten fått en solid lojalitet på 81,1 prosent.

KrF har ikke hentet så mange velgere fra sofaen, men derimot fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet – og også noen fra Arbeiderpartiet.

Venstre får derimot ikke noen uttelling på vår måling for sin innsats for grønnere budsjett. Venstre havner under sperregrensen med 3,7 prosent – og med et tap på 1,1 prosentpoeng siden forrige måling. Miljøpartiet De Grønne kommer derimot over sperregrensen på denne målingen, med 4,1 prosent oppslutning.

Senterpartiet står noenlunde på stedet hvil med 5,4 prosent, og det samme kan man si om Rødt med 1 prosent.

Dersom denne målingen hadde vært stortingsvalg, ville mandatfordelingen på Stortinget blitt: A 75, H 38, Frp 20, KrF 11, Sp 9, SV 7, MDG 7 og V 2.

KOMMENTAR: Regjeringen får svi

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter