Nyheter

I NRK kaller de ham Gud

Noen av tilbakemeldingene på radioandakter og salmeprogrammer har gitt Helge Gudmundsen lyst til å slutte i jobben.

– Jeg håper jeg kan være en aldri så liten Petter Dass. Håper jeg har noe av hans folkelighet og evne til å formidle en stor Gud, sier Helge Gudmundsen (63).

Med landets største «menighet» som målgruppe har han holdt ryktet om Jesus levende i Norge: I 28 år har Gudmundsen vært andaktssjef i NRK. I 21 år har han hver uke laget radioprogrammet «Salmer til alle tider», som det siste året også sendes i NRK P1+. Derfor er han nominert til Petter Dass-prisen.

– Nominasjonen gjør meg stolt og glad, sier han.

Mest stolt

Men det som gjør Gudmundsen enda mer stolt, er at han i 18 år har fått arbeide med psykisk utviklingshemmede i idretten, i Flatås Lions.

– Stoltheten er knyttet til takknemlighet for at jeg der har fått leve ut troen min blant de svakeste i samfunnet, i god Petter Dass-ånd. Dikterpresten så folket på havet og langs den nordnorske kysten, og han løftet dem opp. På samme måte vil jeg være med på å gi mennesker opplevelsen av å bli sett og verdsatt. Mine utviklingshemmede venner har lært meg så mye om livet og menneskeverd.

Gudmundsen har tatt turen fra Trondheim til radiohuset på Marienlyst. Her er han godt kjent etter mange år med intervjuer, innspillinger og møter med kolleger.

– Hei og takk for sist, sier tekniker Frode Kristiansen og ler litt når han forteller at Gudmundsen gjerne omtales med kortnavnet «Gud» i NRK-kretser.

– Alle her har en kort-kode med tre bokstaver eller tall, så i Helges tilfelle passet det bra med de tre første bokstavene i etternavnet: Gud.

LES OGSÅ: Åpenhjertig Karsten Isachsen er Petter Dass-nominert

Evangelist?

Mannen med den malmfulle trønderrøsten og den høylytte latteren har produsert kristelige programmer på løpende bånd i årevis. Han begynte – som sin far Leonard Gudmundsen – som evangelist i Indre­misjonsselskapet.

– Har du vært evangelist i NRK?

– Jeg går ikke rundt og ser på meg som evangelist. Når jeg jobber, er det gudsordet som evangeliserer og har sprengkraft, ikke Gudmundsen.

Etter ti år i Indremisjonen ble han i 1986 ansatt som produsent for morgenandaktene i NRK – lønnet av organisasjoner og kirke­samfunn, men med NRK som arbeidssted og med redaksjonelt ansvar. I 1993 bestemte kringkastingssjef Einar Førde at NRK også skulle ha det økonomiske ansvaret.

– Jeg fikk vite at «du skal fortsette som om ingenting har skjedd og utføre jobben på samme måte som hittil», forteller Gudmundsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ikke bare solskinn

Han legger ikke skjul på at jobben med ­andaktene ikke bare har vært seilas i solgangsbris.

– Av og til har jeg vært motløs og hatt lyst til å slutte. Jeg har grått mine tårer.

– Hva har vært tyngst?

– Kristenfolket er ikke alltid de som oppmuntrer. Sist påske fikk jeg en telefon fra en lytter som ville minne meg om hvordan det gikk med Judas.­ Og ­etter et program hvor jeg hadde­ en humanetiker som gjest, fikk jeg høre: «Hadde din far visst hva du holder på med, ville han angret på at han satte deg til verden». Disse og andre utrolig råtne angrep, er det blitt en del av i årenes løp. Men du blir litt hardhudet etter hvert.

– Det har stormet rundt radio­andaktene, TV-gudstjenestene salme- og andre forkynnende programmer, både internt i NRK og fra kritikere som vil ha et religionsfritt programtilbud?

– Ja, det har vært et sterkt trykk fra flere hold. Den interne­ kritikken er helt naturlig. Men jeg har sagt til meg selv: «Helge, nå skal du være oppatt av hvordan du kan gjøre radioandaktene så gode at kritikken stilner litt.» Jeg har måttet lukke ørene og prøve å bidra til best mulige andakter.

LES OGSÅ: Disse er foreslått som vinnere av Petter Dass-prisen og disse ble nominert i fjor

300.000 lyttere

Gudmundsen har sett det som sin hovedoppgave å gjøre andaktsholderne dyktige og trygge bak mikrofonen og å hjelpe og oppmuntre dem til å formidle evangeliet slik at nordmenn flest lytter.

– Og det gjør folk?

– Ja, radioandakten har om lag 300.000 daglige lyttere. Alle de nordiske radiokanalene har fjernet andakten fra den største radiokanalen og plassert den i en liten nisjekanal. Jeg må si jeg er stolt over at NRK fortsatt sender andakten i den største kanalen og i beste sendetid.

I vår frasa Gudmundsen seg prosjektlederansvaret for morgenandakten. Han gikk ned til 50 prosent stilling i NRK og beholdt programlederrollen i «Salmer til alle tider» som ­hovedoppgave.

– Hvorfor trappet du ned?

– Jeg holdt på å slite meg ut. Fritidsengasjementet knyttet til idretten var blitt så krevende i positiv betydning, at jeg måtte ta et valg. I kjølvannet av erfaringene med fotballaget med funksjonshemmede, holdt jeg mange foredrag og seminarer, og det ville jeg gjerne fortsette med. Da kunne jeg ikke fortsette for fullt i NRK.

Skjuler ikke troen

Halvparten av alle i Norge som hører på radio søndag mellom kl. 22.05 og 22.35, hører på «Salmer til alle tider».

– Som mine kolleger sier: «Dette er et forkynnende program uansett, så du må bare våge å være deg selv.» Jeg legger ikke skjul på min kristne tro. Det som overrasker meg mest, er hvem som hører på dette programmet. Ikke sjelden får jeg for eksempel positive tilbakemeldinger fra aktive humanetikere, sier radioveteranen som har Petter Dass som bidragsyter i nesten hvert eneste program.

– Er du selv blitt mer lik Petter Dass med årene?

– Ja, det tror jeg egentlig. Petter var en meget frodig dikter og person, et barn av sin tid. Han var syk, men sto trofast i jobben i mange år. Ingen har sunget om Guds skaperverk og om å være skapt i Guds bilde som Petter Dass, sier Helge Gudmundsen.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter