Nyheter

Skal ha hatt tett kontakt med Hamas-topper

Derfor er Gilbert utestengt fra Israel.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Tidligere denne måneden ble det kjent at den norske legen Mads Gilbert er utestengt fra Israel.

LES MER: Gilbert utestengt

Ifølge VG skal den israelske etterretningstjenesten ha avslørt tett kontakt mellom sentrale Hamas-topper og Gilbert.

- Gilbert har hatt kontakt med høytstående representanter for Hamas, ikke bare menige i organisasjonen. Det gir ikke grunnlag for å arrestere han, men slik kontakt med lederne for en terrororganisasjon er nok til å nekte han innreise til Gaza, sier en kilde med tilgang til etterretningsinformasjon til avisen.

LES MER: Vil ikke si hvilken sikkerhetsfare Gilbert utgjør

Dukket opp under overvåkning

Kontakten mellom Hamas-topper og den norske legen skal ha blitt avdekket gjennom overvåking av lederskikkelser i Hamas.

Gilbert sier til VG at han alltid har hatt en åpne kontakt med palestinske helsemyndigheter. Disse har representert både PLO, palestinske selvstyremyndigheter og Hamas.

– Det er selvsagt ikke mulig å jobbe som lege i Gaza i så mange år uten å ha kontakt med lokale helsemyndigheter, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stoppet på grensen

Gilbert har reist inn og ut av Gaza i over 30 år for å gi medisinsk hjelp. I sommer var han tilbake ved Shifa-sykehuset. I oktober vendte han tilbake for å følge opp pasienter og arbeide videre med flere forskningsprosjekter ved det samme sykehuset, men ble stoppet på grensen.

Den norske ambassaden i Tel Aviv tok saken opp med israelske myndigheter. Svaret var at legen er utestengt av sikkerhetsgrunner og at innreiseforbudet er permanent.

Nei til Israel, ja til Gaza

Det har vært forvirring om legen har vært utestengt fra Gaza eller Israel. Denne uken uttalte en talsmann for det israelske utenriksdepartementet at Gilbert er nektet innreise til Israel, ikke til Gazastripen.

LES SAKEN: Israel: Gilbert utestengt fra Israel, ikke Gaza

Dette gjør det likevel vanskelig for Gilbert å komme seg til Gaza. Innreise til det palestinske området kan bare skje fra Israel og Egypt, og den egyptiske grenseovergangen har vært stengt siden oktober.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter