Nyheter

Drepte fire rabbinere

Drapsmennene kom utkledt som ortodokse jøder.

Alle de fire som ble drept i angrepet på synagogen i Jerusalem tirsdag var rabbinere. Aryeh Kopinsky, Calman Levine og Moshe Twersky var amerikanske borgere som hadde innvandret til Israel og bosatt seg i landet. Avraham Shmuel Goldberg kom fra Storbritannia og bodde også i Israel.

Israelske medier melder at synagogeangrepet skjedde under morgenbønnen. Politiet i Jerusalem definerer det som et terrorangrep.

Kobles til fangeutveksling

I24news.tv melder at de to drapsmennene som tok seg inn i synagogen, og som ble drept av politiet, er søskenbarn, og at de knyttes til fangeutvekslingen i 2011. Da ble en større gruppe palestinere løslat fra fengsler i Israel i bytte mot soldaten Gilad Shalit.

I oktober for tre år siden ble det gjort en avtale om at 1.027 palestinske fanger skulle løslates i bytte mot Gilad Shalit, som ble tatt til fange av væpnede palestinere fra Gaza på israelsk side av grensa i juni 2006.

PFLP tar ansvaret

Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) hevder å stå bak angrepet mot synagogen. I en uttalelse ber gruppens militære fløy, Abu Ali Mustafa-brigadene, militante palestinere om «å stå samlet i motstanden mot den israelske okkupasjonen».

PFLP er en venstreorientert palestinsk organisasjon som ble stiftet etter seksdagerskrigen i 1967. Det er den nest største organisasjonen i Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO), mens Fatah, organisasjonen til president Mahmoud Abbas, er den største.

Hyller angrepet

PFLP har lenge arbeidet for at også islamistiske grupper som Hamas og Islamsk hellig krig skal få plass i PLO. Både Hamas og Islamsk hellig krig hyllet tirsdag synagogeangrepet.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter