Nyheter

Katolsk toppmøte droppet honnørord om homofile

Vedtok «balansert dokument» etter to uker med debatt om sex og samliv.

Halvveisrapporten fra familiesynoden i Den katolske kirke hadde flere formuleringer som ble tolket i retning av en oppmyking i synet på homofili, slik som denne: «Homofile har gaver og kvaliteter å tilby det kristne samfunnet. Er vi i stand til å ønske disse menneskene velkommen og sikre dem en større plass i våre samfunn?»

Teksten skapte optimisme blant dem som håpet på en mer liberal kirke, men satte sinnene i kok hos andre, og det skal ha kommet til harde sammenstøt mellom såkalt liberale og såkalt konservative under møtet.

LES OGSÅ: Ikke alt er hugget i stein

– To fallgruver

I det endelige dokumentet, som ble lagt fram ved møtets slutt lørdag, er de omdiskuterte formuleringene borte. Vatikanets talsperson Federico Lombardi opplyste at delegatene voterte i favør av et «balansert dokument» av hensyn til de konservative delegatene.

I sin oppsummerende tale pekte pave Frans på to mulige fallgruver for delegatene: «Den fiendelige mangelen på fleksibilitet» motivert av et ønske om å «stenge seg inne med det skrevne ord» på den ene siden. På den andre siden: «En destruktiv tilbøyelighet til godhet» der man «forbinder sårene uten å kurere og behandle dem først», der man behandler symptomene uten å bry seg om årsakene.

‘Mer barmhjertighet’

Signalene om en annen linje overfor skilte par, ugifte mødre, samboerskap og gjengifte, er heller ikke med i sluttdokumentet. Pave Frans var blant dem som opprinnelig tok til orde for en «mer barmhjertig» innstilling til disse gruppene, men de omstridte punktene ikke fikk det nødvendige to tredels flertall.

LES OGSÅ: Paven: 'Vi endrer ikke læren nå'

Sluttdokumentet anerkjenner imidlertid at det kan være en «stor utfordring» å være trofast i ekteskapet. Bispemøtet mener mange ekteskapskriser skyldes for rask konfrontasjon og etterlyser mot til «å ha tålmodighet og til å reflektere, til å ofre noe og til å tilgi hverandre. Feilsteg skaper nye forhold, nye par, nye samliv og nye ekteskap, som skaper familiesituasjoner som er komplekse og problematiske, der det ikke er åpenbart hva som er det kristne valget.»

– Ikke bare for de perfekte

Den ekstraordinære synoden som nå er avsluttet, etterfølges av en ordinær synode i 2015, før anbefalingene oppsummeres av pave Frans. Konklusjonen er ventet tidligst i 2016, melder Reuters.

LES OGSÅ: Tror på homo-bryllup på sikt

Paven sa i sin avslutningstale at biskopene fortsatt har et år til la modne fram «konkrete løsninger på så mange problemer og utallige utfordringer som familier må forholde seg til.» Han minnet også om at kirken skal ha åpne dører for de trengende og de angrende og «ikke bare for dem som tror de er perfekte».

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter