Nyheter

Nazister på plakatturné

Nazister hang opp plakater i Grimstad. – De sliter litt med rekrutteringen, sier Antirasistisk senter.

Mandag morgen er Trond Gran ute og rusler i sin barndomsby Grimstad, idet han får øye på først en plakat, så flere.

– Det var runen på toppen som først fikk meg til å reagere, og så teksten og navnet på nettsiden. Jeg sjekket på telefonen min, og det var jo ille det som sto der, forteller Gran.

Gruppen som står som avsender på «Gjennom kamp til seier»-plakaten kaller seg Nordfront og er en norsk avlegger av Svenska motståndsrörelsen, som er en svensk militant nynazistisk organisasjon.

Ny Myrdal-tid?

Trond Gran jobber som sokneprest i Flakstad og Moskenes i Lofoten, men synet av nazi-plakaten tok ham tilbake til sin ungdoms Grimstad, med oppblomstringen av et nynazistisk miljø med avdøde Arne Myrdal i spissen på begynnelsen av 80-tallet.

– Jeg tenkte: «Er det i gang igjen?». Uansett mener jeg det er best å kappe huet av slangen med en gang den dukker opp. Vi bør følge nøye med på slike bevegelser, sier Gran til Vårt Land.

LES OGSÅ: Norsk lov får stryk-karakter av nazi-jegerar

Ynkelige

Rådgiver med fokus på ekstremisme ved Antirasistisk senter, Shoaib Sultan, tror ikke fremstøtet i Grimstad bærer bud om noen ny vår for nazister i Norge.

– Mens Svenska motståndsrörelsen og Vitt Ariskt Motstånd i Sverige er sett på som en trussel landets sikkerhetstjeneste, er Nordfront en liten gruppe som sliter litt med rekrutteringen og har slitt i mange år. De drar på turer til Sverige og i naturen, og reiser litt rundt og henger opp plakater og legger brosjyrer i postkassene til folk.

– Ingen trussel, altså?

– De er litt ynkelige. For all del, de er farlige om du møter fem av dem i en mørk bakgate, men de er ingen trussel mot demokratiet.

Svensker

Sultan anslår at det dreier seg om 30 til 40 personer, og da tar han «hardt i».

Han forteller at det i dag finnes to aktive nazistiske grupperinger i Norge, Nordfront og den mer kjente Vigrid.

– Første gang Nordfront gjorde seg bemerket var tilbake i 2012, da de holdt en demo i Trondheim og det kom til sammenstøt med motdemonstranter og politi, forteller Shoaib Sultan til Vårt Land.

23 svensker ble arrestert den gangen.

LES OGSÅ: Åtvarar media mot nazi-samanlikning

Ikke kriminelt

I sommer fikk grupperingen igjen noe oppmerksomhet, da nordiske nasjonalister plantet flagg på Galdhøpiggen. Også denne gangen var de fleste aktivistene svensker.

Vårt Land har vært kontakt med politiet i Agder mandag, og får opplyst at de har fjernet det de har observert i Grimstad, nærmere bestemt en plakat som de har tatt med inn på politistasjonen.

– Vi ser ikke på dette som noe kriminelt, og ser vel helst at de får så lite oppmerksomhet som mulig, sier operasjonsleder Geir Andersen.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter