Nyheter

– Dette er tradisjon

Statsminister Erna Solberg (H) sier at hun følger tradisjonen med å kommentere Nobels fredspris kort tid etter at vinneren er kunngjort fredag.

Seniorforsker og varamedlem av Nobelkomiteen, Sverre Lodgaard har oppfordret Solberg til å avslutte tradisjonen med at statsministeren er blant de aller første som gratulerer fredsprisvinneren.

De siste årene har dette skjedd ved at statsministeren kommer ruslende ut på Slottsplassen direkte fra statsråd fredag formiddag, få minutter etter at prisen er kunngjort.

Denne praksisen gjør det vanskelig for utlandet å forstå at Nobelkomiteen er uavhengig fra norske myndigheter, argumenterer NUPI-forskeren.

LES OGSÅ: Flere tror paven får fredsprisen

Tradisjon

Erna Solberg mener det finnes argumenter både for og mot i denne debatten. Selv har hun landet på at det er riktig.

– Det er naturlig å kommentere fredsprisen. Det er det tradisjon for, sier hun til NTB.

Solberg vil heller ikke være med på Lodgaards beskrivelse av at statsministeren automatisk stiller seg i rekken av gratulanter.

– Vi vet ennå ikke hvem som får prisen, så hva kommentaren blir, får vi se etter at tildelingen er kjent, sier hun.

LES OGSÅ: Nobelprisen til Patrick Modiano

Sett som ett

Lodgaard mener at praksisen fører til at Nobelkomiteen og norske myndigheter blir sett på som ett. Kina har som kjent reagert skarpt mot norske myndigheter i protest mot tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010.

«Mitt poeng er at det er viktig å skape en distanse mellom norske myndigheter og Nobelkomiteen dersom prisen skal oppfattes som helt uavhengig Norges utenrikspolitiske linje», skrev Lodgaard i en kronikk i DN 5. september.

LES OGSÅ: Hun kan få fredsprisen

Medisinprisen

Solberg sier indirekte at hun må stå fritt til å kommentere de prisene hun vil.

– Det viktigste er at det er en uavhengig komité. Verken regjeringen eller Stortinget har noe som helst med hvem som får prisen. Vi vet heller ikke på forhånd hvem som får den. Det er naturlig at jeg kommenterer fredsprisen, på samme måte som jeg kommenterte nobelprisen i medisin tidligere denne uken, sier statsministeren.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter