Nyheter

OL-ja kan gi velgersmell

Valgforsker tror politikere kan bli straffet om de trosser folkeviljen.

Professor Anders Todal Jenssen­ mener håndteringen av opp­legget for OL til Oslo er en sak der velgerne kan påføre politikerne senskader.

– Å demonstrere at man ikke lytter til folket, er risikabelt, mener valgforskeren ved NTNU i Trondheim.

I morgen skal Høyres stortingsgruppe behandle saken om OL i 2022. De skal si nei eller ja til en statsgaranti. Sier Høyre ja, vil det utløse en thriller også i andre partier, spesielt Ap.

Regjeringspartiet er splittet. Det er også sentrumspartiene,­ og strid spisser seg til. To dager­ før det avgjørende møtet­ i ­Høyres stortingsgruppe, varslet Høyres fylkesledere og ­stortingsrepresentanter fra hele­ Nord-Norge i går et nei til ­Oslo-OL.

Les også Erling Rimehaugs kommentar: Et OL-ja som er et nei?

Folke-nei

Fortsatt viser meningsmålinger klart folkeflertall mot et OL i Oslo, slik det har vært i månedsvis. Men en rekke rikspolitikere signaliserer likevel at de plikter å ta ansvar for å få OL på plass. De må – tross folke­viljen – vise lederskap.

Todal Jensen mener de med slike holdninger utsetter seg for en klar risiko:

– Den slags opptreden bør politikerne være tilbakeholdne med – og spare til andre, store og avgjørende saker for landet. OL er ikke en slik sak. Å opptre på siden av folkeviljen i OL-saken, kan være uklokt av dem.

Provoserer

Når velgerne ­registrerer gallupenes stabile tale om et OL-nei, og samtidig opplever at politikerne handler på tvers av dette, utsetter de seg for fare.

– Å vise åpenlyst at man ikke hører på folk, er noe politikere må være ytterst forsiktige med. Velgere reagerer klart negativt når folkevalgte signaliserer at de vil gjøre som de selv vil, sier Todal Jenssen.

Når velgere provoseres, kan de reagere gjennom å bli hjemme­sittere i kommende valg. Eller de kan aktivt straffe politikere gjennom å stryke dem fra lister, slik man kan gjøre ved lokalvalg.

Skylddeling

– I OL-saken ser vi at Høyre er opptatt av å få med seg Arbeiderpartiet i et ja til statsgaranti. Men den strategien kan også handle om en «skylddelingsstrategi» overfor skeptiske og misfornøyde velgere, påpeker Todal Jenssen.

– Politikerne kan altså gå på en smell blant velgerne om de opptrer som hevet over folkeoppfatninger?

– Det er vanskelig å bedømme­ helt sikkert hvor sterkt OL-saken­ kan prege politikken fremover, men usikkerheten om hva det hele vil koste, vil ligge der som et stadig tilbakevendende tema, svarer Todal Jenssen.

– Hvis saken holdes varm helt frem til stortingsvalget i 2017, kan den påvirke den tilliten velgere har til partiene og bli et valgtema, sier han.

Langsiktig sinne

Skepsisen til et Oslo-OL er størst i nordlige og vestlige landsdeler. En måling utført for Aftenposten i forrige uke, viste at 38 prosent sa ja til et OL i Oslo «dersom kostnadene reduseres».

Det er langt unna flertall, selv om oppslutningen hadde økt. En måling i august viste at ja-siden bare scoret 26 prosent.

KrF og Venstre: Sentrum er splittet

Tradisjonelle motkulturpartier i sentrum er ingen samlet opposisjon mot et Oslo-OL.

– Det er delte meninger om dette hos oss, er meldingen både fra Venstre-nestleder Terje Breivik og KrFs parlamentariske nestleder, Hans Olav Syversen.

Stortinget vil trolig få spørsmålet om milliardgaranti til et vinter-OL i Oslo til behandling i slutten av oktober.

Sprik

Senterpartiet løser intern OL-strid ved å holde uravstemning om saken:

– Dette er en ny øvelse for Sp, og vi har valgt å prøve denne formen for partidemokrati denne gangen, uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding nylig.

Høyre ønsker seg ikke bare Ap med på laget, men også politisk bredde fra sentrumspartier.

– Jeg er skeptisk til OL, sier KrFs Syversen.

Åpent Venstre

Utfallet i KrF er åpent. Etter det Vårt Land får opplyst vil trolig partiets landsstyre bli konsultert før endelig KrF-holdning bankes.

– Du er ikke redd for at Høyre-interesser jakter på sentrumsstøtte for å klistre noe motstrøms og folkelig til OL-prosjektet?

– Nei, meningene går på tvers i alle partier. KrF må ta stilling til saken uavhengig av hvordan får støtte passer inn i andres bilder.

I Venstre har partileder Trine Skei Grande for lang tid siden sagt at hun er for et «grønt og billig» OL. Men partiet spriker:

– Jeg er ikke for et OL for enhver pris. Men Norge, som stor vinternasjon, må med jevne mellomrom ta på seg slike arrangementer. Stortingsgruppen vår vil ta stilling til saken etter at regjeringen har presentert sitt opplegg, sier nestleder Breivik.

I en tidligere versjon av denne artikkelen, og i tirsdagens papirutgave av Vårt Land, har det falt ut et «ikke» i siste avsnitt. Det beklager vi. Det riktige er altså at Venstres nestleder Terje Breivik ikke er for et OL for enhver pris.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter