Nyheter

Spår at KrF vil snu i homo-saken

– Utviklingen går én vei og det er det vanskelig å stå i mot, tror KrF-historiker Kåre Olav Solhjell.

– Konflikten rundt homofilt samliv var mye skarpere for 20 år siden. Utviklingen har gått i én retning, både i samfunnet ­ellers og i KrF. Oppslutningen om likestilt ekteskap er styrket, konkluderer historiker Kåre Olav Solhjell.

I 2008 gav han ut boken Tru og makt. Kristelig Folkepartis ­historie 1933-2008. Solhjell er også ­lokalpolitiker for KrF i Hallingdal.

LES MER: Én stemme avgjorde homospørsmålet i KrFU

– Går én vei

I helgen var homo­-spørsmålet igjen oppe til debatt i KrF. Denne gangen hadde KrFU en historisk avstemning om partiet skulle styrke formuleringene i programmet om at ekteskapet er «en ordning mellom mann og kvinne».

Etter en meget jevn votering på landsmøtet ble homoekteskap avvist med én stemmes overvekt. Da hadde én delegat stemt blankt.

Solhjell tror KrF er inne i en prosess hvor de prøver å redefinere hvor skjæringspunktet går mellom politikk og teologi.

– Utviklingen går én vei og det er det vanskelig å stå i mot, både med bibelske argumenter og med andre, sier Solhjell.

LES MER: Nytt homoutspill splitter KrFU

– En brems

– Hvor lang tid tar det før KrF endrer programmet sitt og går inn for at homofile kan gifte seg?

– Det kan gå noen år, også tiår. Debatten har vært levende i 25 år og kommer vel til å vare en stund til, sier historikeren og fortsetter:

– KrF har alltid vært en brems i moralkristelige spørsmål, det er en del av partiets profil. Men det er vel mer eller mindre et tidsspørsmål før KrF følger de andre partiene på dette feltet.

LES MER: KrFU åpner for homofiles rett til ekteskap og adopsjon

Gåsland-saken

Solhjell peker på at «utstøtingsmekanismene» for homofile i KrF var tydeligere før, og viser til den såkalte Gåsland-saken på begynnelsen av 1990-tallet.

Anders Gåsland var leder i KrFU fra 1992-1993, men fikk ikke fornyet tillit på landsmøtet i 1993 etter at han stod frem som homofil året før. I boken til Solhjell beskriver han Gåsland-saken som en «vanskelig utford­ring for KrF i en tid da partiet jobbet for å skape en åpnere og mer inkluderende profil».

– Det er gått lang tid siden Gåsland-saken. Frontene er mildnet. Jeg ser nok for meg at det kommer nye voteringer hvor det vipper den andre veien,­ sier han.

– Hvor viktig er denne saken for kjernevelgerne?

– Den både har vært og er viktig for mange. Samtidig er den nok viktigere for eldre medlemmer av partiet, likevel ting er i ferd med å endre seg også hos tradisjonelle kjernevelgere, tror Solhjell.

LES MER: Hareide avviser ikke ny debatt om ekteskapsloven

– Trenger en løsning

Før landsmøtet hadde KrFU-leder­ Emil André Erstad tatt til ­orde for skrote ungdomspartiets ­ekteskapspolitikk. Han fikk ikke flertallet med seg.

Nå mener han KrF må finne­ en «samlende løsning» på homospørsmålet.

– Om det betyr at vi som politikere ikke skal mene noen om dette, eller om vi bør gå for borgerlig vigsel – det skal ikke jeg si. Men vi må finne en mer samlende løsning, sier Erstad.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter