Nyheter

Du blir det du gjør

Jo mer du trener på å gjøre det rette, jo større er sjansen for at din indre autopilot vil hjelpe deg den dagen du virkelig trenger det.

Tre minutter etter avgang fra La Guardia airport i New York City, fløy an Airbus A320 for fem år siden inn i en flokk gjess. Følgen var at begge jetmotorene ble satt ut av spill. Tre minutters glideflukt senere, omgitt av skyskrapere og tett trafikkerte veier, treffer flyet vannflaten på Hudson River i 240 km/t. «Mirakelet på Hudson River» var gjennomgangstonen i nyhetsbildet. Og et par år senere: «Nå skal mirakelflyet på museum».

Nødlandingen var slett ikke noe mirakel, mener forfatter og tidligere biskop N.T. Wright. Å kalle hendelsen et mirakel blir å diskreditere kaptein Chesley Sullenbergers bragd, hevder Wright i boken «After you believe - Why christian caracter matters». Nødlandingen var nemlig alt annet enn flaks, snarere kronen på et livsverk bestående av pilotøvelser og kjedsommelige repetisjoner i flysimulatorer. Da fuglene traff flyet, slo alt dette ut i en slags instinktiv praksis. På tre minutter måtte hundrevis av små oppgaver utføres i riktig rekkefølge. Glem lesning av manualer. Kaptein Sullenberger ble umiddelbart en menneskelig autopilot.

LES OGSÅ: Enn om det var slik

At Sullebergers supermanøvre den dagen ikke lar seg gjennomføre uten årevis med trening, er det ingen som bestrider. Men faktum er at dette også gjelder ved de små valgene vi gjør hver dag. Hva du skal bruke pengene på, om du skal stoppe og snakke med det utslåtte mennesket, hvordan du skal reagere når kollegaen behandler deg urettferdig – eller du ser noen utsettes for et overtramp. Vi må trene på dette, kanskje til og med tørrtrene i simulatoren. Vi blir nemlig det vi gjør.

Vær deg dine tanker bevisst, for de blir til ord, sies det. Vær deg dine ord bevisst, for de blir til handlinger. Eller som vi synger i salmen: «Lær meg å kjenne dine tanker, og øves i å tenke dem». Eller som jeg sang på søndagsskolen: «Det begynner her i toppen, her i toppen, så går det gjennom hele kroppen ned i mine tær».

LES OGSÅ: Disneys ondskap

Jeg vil hevde det er motsatt. Det begynner her i tærne. Det er handlingene som former tankene våre, og til sist vår karakter. Ved å øve oss på å gi, blir vi gavmilde. Ved å skrive ned tre ting vi er takknemlige for hver dag, blir vi takknemlige. Ved å faste, øver vi opp selvkontrollen, så vi ikke lenger gir etter for hver eneste lille impuls. Og sakte men sikkert blir de til handlingene, og så til vaner og senere til instinkter, autopilot - du bygger karakter.

Hva er best, regler mot utroskap eller kontroll over impulsene som fører dit - øyet som ser, hjertet som lengter? Du har hørt det er sagt (regler og atter regler), men jeg sier dere (den indre autopilot), var Jesu Bergprekenbudskap i et nøtteskall.

LES OGSÅ: Verdien av religiøs bagasje

Michael Lewis skriver i boken «The Big Short - Inside the Doomsday Machine» om finanskrisens anatomi, og om de få som faktisk tjente seg styrtrike på å forutse krakket. Det de hadde til felles var at de holdt kjeft om det de så komme, for selv å sko seg på krisen. De fleste hevdet i etterkant at markedet hadde vært altfor uregulert. Sant, men også bare halve sannheten. For hva med flokken av karakterløse finansfolk med en indre radar programmert til å finne smutthull i regelverkene – fremfor medisiner mot grådighet?

Sykelønnsordningene her til lands bygger på stor tillit mellom partene. Arbeidsgiver har ikke lov å sjekke om du faktisk er syk, i alle fall ikke før sykefraværet begynner å bli virkelig stort. Skal en så tillitsbasert ordning fungere, uten å bli utnyttet, må landet bestå av mennesker med karakter, som ikke ser etter smutthullene.

Jeg er redd det ikke er tilfelle. Skal staten da svare med å gjennomregulere oss? Jeg vet ikke. Men det er i alle fall på høy tid at vi blir enige om noen grunnleggende verdier, og at vi så ved å trene på dem kan gjøre disse verdiene til indre autopiloter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter